Skogsstier, gamp og hyttebesøk

HUND OG HEST: Tittelen på boka om Iselin Kleppestø Thorsens liv ville vært "Min gamp"

DAGENS SOMMERGJEST: Iselin Kleppestø Thorsen i Hertervig Forlag i Stavanger skal være mye i skogen med dyr, men håper hun klarer å grine seg til en båttur eller to.

Hvor tilbringer du ferien?

Hjemme i Stavanger. Jeg skal selge hus, slik at ferien går med til rydding, pakking, enormt mye flikking, og til å minne meg selv på at jeg aldri skal flytte igjen. Innimellom alt dette håper jeg å få til en liten runde på hyttebesøk til folk jeg setter pris på, og å tilbringe noen dager i Odda, Bergen og Oslo med de jeg setter aller mest pris på.

Hva må en god sommerferie inneholde?

Jeg er glad i dyr og elsker skog. En god sommerferie må inneholde turer på skogsstier med Golden retrieveren Lilly (4), og klatring i mer ulendt terreng med fjordingen Torvald (20). Å ha en gamp i livet er bra for både kropp og sjel. Ellers; moreller i Hardanger, mye bading, lesing, lange måltider, gleder i glasset og fine folk. Det siste innbefatter mine to sønner på 17 og 19. Jeg klarer også som regel å grine meg til en båttur eller to. Klaffer alt dette, kan sommeren krysses ut som en god en.

Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

Dora Bruder av Patrick Modiano. Jeg har ikke lest noe av ham før, og begynner med den. Jeg liker å bli hekta på én forfatter om sommeren, og i fjor hadde jeg en greie med Christian Kracht, ikke helt ferdig der. For å svare på det første sist, så er det overliggeren fra sommeren 2018, De døde av Kracht, og Oda Malmins debutroman Steinauge som har vært gode leseropplevelser i år. Det blir mye manuslesing, og det vokser jo en bokstabel på nattbordet…

Bøker på papir, på brett eller på øret?

Papir! Aldri brett. Nok skjermlesing på jobb. Lydbøker er bra – de kan jo redde liv og forstand, som på en el-biltur til Oslo sommeren noen år tilbake. Bilen var ny, jeg overmodig og hvor mange timer vi brukte tur/retur må forbli en hemmelighet. Heldigvis besto reisefølget mitt av den tålmodige ungen. Vi kom hjem med forstanden noenlunde i behold, takket være Harlan Cobans spenningstrilogi om Mickey Bolitar. Men det måtte nesten en hel trilogi til. For tiden har jeg Min kamp 6 på øret mens jeg pakker og flikker. Den krever jo litt oppmerksomhet, og det blir stadig noen hakk tilbake for å høre noe en gang til.

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

Et perfekt sommermåltid består av skalldyr – helst reker og krabbe. Jeg har dessverre et anstrengt forhold til blåskjell. Måltidet må vare så lenge at en kan bli mett minst to ganger. Det må være enkelt med klassisk tilbehør, og masse lyst øl.

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

Mine kolleger og samarbeidspartnere på Bokhuset. En usedvanlig god forsamling av flotte folk som trives sammen både sosialt og faglig. Aldri kjedelig.

Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

Frode Grytten, for å ha gjort Odda til et litterært sted. Jeg er oppvokst med den elleville fortellertradisjonen der inne, og historier om uforglemmelige karakterer som Geita-Jesus, Dobbeltstyggen og Fjellsjøhedningen. Så kom Bikubesong og resten av det lesende Norge fikk slippe inn i dette odde universet. Det var fantastisk. Før var det vanskelig å overbevise noen om at Odda var mer enn et mørkt «hål» en bare kjørte forbi. Det pleide jeg å ta som en personlig fornærmelse. Forresten, Grytten må dele buketten med Lars Ove Seljestad og Marit Eikemo.

… og hvem ville du gitt en neve brennesle?

Brenneslesvie er for kjipt til at jeg vil påføre noen i Bok-Norge det. I fjor spurte dere om hvem som fortjente en brennmanet. Så jeg benytter heller anledningen til å tipse om sangen «Eg e ein maned» av Jørgen Tjemsland med disse tekstlinjene: «For ka ska ein si? Når det einaste ein kan e å svi.» Putt den i ørene på et svaberg og flyt med. Kanskje har du noen du vil dele den med?

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

Kuppet Finansdepartementet og blitt historiens første Kultur – og finansminister. Gitt et innkjøpsordningene et økonomisk kjempeløft, og sørget for en mer rettferdig fordeling. Deretter ville jeg gått av og stilt plassen til disposisjon for noen langt bedre egnet enn meg.

BOK365 kårer denne sommeren tidenes norske romanfigur. Hvem ville du ha valgt?

Isak Sellanraa. Vi skulle alle ha lempet mer stein.

Hva hadde vært tittelen på boken om ditt liv?

«Min gamp»

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

Jeg er fornøyd med de jeg har fått.