Porsgrunnsgate oppkalt etter Bjørg Vik

Det var en varm og historisk sensommerbris i lufta da gata hun bodde og virket byttet navn til Bjørg Viks veg 1. august.

Varaordfører i Porsgrunn, Janicke Andreassen avduket det nye veiskiltet, og leder av navnekomitéen i kommunen, John Sanden kunne fortelle at andelen gatenavn oppkalt etter kvinner med dette økte med 100 prosent i Porsgrunn. Tidligere har bare Serine Jeremiassen, som blant annet drev Porsgrund Porselænsfabrik, hatt egen gate i byen. Nå har altså Bjørg Vik fått sin.

Initiativ fra Litteraturgarasjen

Det var Litteraturgarasjen som for ett år siden tok initiativet til en egen gate eller plass oppkalt etter forfatteren. Som kjent har Litteraturgarasjen startet både litteraturdager og fått opprettet en litteraturpris i forfatterens navn.
– En festival og en pris kan komme og forsvinne, men en gate blir værende, sier Per Erik Buchanan Andersen.
– Og flere gater bør ha naturligvis bli oppkalt etter driftige og dyktige kvinner, fortsetter Astrid Borchgrevink-Lund.
– At Bjørg Vik nå får sin egen gate er helt naturlig, flere kvinner bør får det. Det er lokalhistorisk bra, og absolutt på sin plass, sier Borchgrevink-Lund.

Gatenes magi

Et godt knippe porsgrunnsfolk fylte gata da tidligere Furustadvegen fikk nytt navn. Tobias Vik spilte gitar og sang en av farmorens yndlingssanger, Rudolf Nilsens «Jeg hadde tenkt», og Lars Vik avsluttet markeringen ved å lese et stykke fra Bjørg Viks Gatenes magi.

 

Bildet: Lars Vik leser fra en av morens bøker, Gatenes magi, ved åpningen av Bjørg Viks veg.