KOMMENTAR: Folkets jolle til folkets forfattere: I går seilte Juritzen Forlag inn i historien, og Stordalens forlagsvirksomhet ble enda tyngre kriminelt belastet.
Så rørte Stordalen & Co på seg igjen: I går seilte Juritzen forlag inn i hotellkongens havn. Utfra sedvanlig maritim tradisjon på huset, har den nyinnkjøpte Juritzen-porteføljen også fått et navn med smak av sjø og hav: Pioner. Og muligens er det på sin plass at Norges mest solgte jolle sjøsettes for å gjøre plass til noen av Norges mer solgte forfattere. Fra før inngår spenningsforlaget Capitana, sakprosaforlaget Pilar (Hemingways fiskebåt), det skjønnlitterære forlaget Armada og barnebokimprintet Canoa i Stordalen-rederiet med det ikke spesielt maritimt klingende navnet Strawberry Publishing.
Voksen gjeng
Med sine 59 år på baken – i likhet med Tom Egeland født i 1959 – er Pioner-jolla bare hårfint eldre enn snittalderen på Stordalens krim-stall. Den lander rundt de 53, med krim-veteran Jørgen Jæger og Jan-Erik Fjell trekkende hver sin vei. Det er et knallsterkt krim-lag man nå kan mønstre, men det er en voksen gjeng.
Her ligger også noen av de mer langsiktige utfordringene til Strawberry-familien: Å holde trøkket oppe på den eksisterende forfatter-porteføljen, og ikke minst: Å bruke noe av forlagsomsetningen man nå flytter fra andre forlag til å dyrke frem nye og gode forfatternavn – kanskje supplere gruppen av godt voksne mannlige krimforfattere med en av de mest sårt etterspurte og ettertraktede mangelvarene i Bok-Norge: yngre kvinnelige spenningsforfattere?
Økende uro
Det har vært spekulert lenge og vel rundt Juritzens fremtid, i takt med at forlaget er blitt tømt for sentrale medarbeidere. Uroen blant forfatterne har eskalert.
Nå er katta ute av sekken, men «Kattekrigerne» er det ikke. Borte er Samartin og krim-forfattere, men Arve Juritzen sitter igjen med barnebokforlaget Juritzen jr og selvpubliseringsforlaget Kolofon. Hva Juritzen foretar seg med disse virksomhetene gjenstår å se, men han tviholdt neppe på disse i forhandlingene med Stordalen & Co. Saken var nok snarere at Strawberry-gjengen ønsket å følge sin erklærte Plan A: Å ha et begrenset antall forfattere og utgivelser man satser maksimalt på.
Den nåværende Pioner-konstruksjonen blir neppe av varig art, men mer et overgangsselskap for å håndtere en del praktiske hensyn. Det vil være pussig å ha én krimforfatter-gjeng om bord i Capitana og en annen skvulpende i jolla bak.
Gjenforent med gamle forfattere
Uansett: Nå er eks-forlagssjef i Juritzen Sarah Natasha Melbye gjenforent med sine gamle forfattere. Det vil vi tro begge parter sier seg godt fornøyde med. Og på vår kant kan vi fastslå at vi ble solid sannspådd i vår september-kommentar «I isødet på Hoth: Hvor går Juritzen?», hvor vi antydet at Juritzen kunne havne hos nettopp Stordalen eller et av forlagene som nylig hadde blitt tappet for krim-forfattere. Der spurte vi om Arve Juritzen virkelig orket å gå en runde til, eller – direkte sitert: «er fristelsen til å omsette forlaget større? Når han valgte å ikke erstatte Sarah Natasha Melbye, og med de siste års mange oppkjøp av uavhengige forlag, er det naturlig at det spekuleres. Med Sigbjørn Vedelds exit forsterkes disse spekulasjonene. Det er ikke så mange forlag igjen å kjøpe og selge der ute. Juritzen og Bastion har lenge vært de heteste objektene på ryktebørsen. Petter Stordalen har skapt bølger i Bok-Norge dette året og forfattere har vært i drift. Arve Juritzen kan for øyeblikket skilte med krim-kvartetten Jan Erik Fjell, Jørgen Jæger, Jørgen Brekke og Lene Lauritsen Kjølner, hvorav en eller flere kan ha en verdi for et pengesterkt forlag som ønsker å styrke drapsavsnittet.»
Egons plan
Arve Juritzen beskrev den gang kommentaren som morsom, men avfeide spekulasjonene og skrev at «Egon har en plan».
Vårt svar den gang da var at vi håpet den planen ville ende bedre enn planene Egon ellers gjerne hadde. Vi tror enden kan være god denne gang, for alle involverte – gitt at summene som har skiftet hender befinner seg i et fornuftig terreng.
VEBJØRN ROGNE