Bibliotekets litteraturpris til Kverneland

KRITIKERROST: Steffen Kverneland Foto: Maja Hattvang)

Steffen Kverneland fikk onsdag kveld Bibliotekets litteraturpris 2022 for den selvbiografiske tegneserien "En frivillig død". Det er biblioteklånere over hele landet og norske bibliotekarer som stemte fram boka.

Den nye litteraturprisen skal gå til en bok for voksne som er utgitt på norsk de siste fem årene. Bibliotekarer fra landets åtte største folkebiblioteker kom fram til en kortliste på ti bøker, deretter har landets boklånere fra folkebibliotekene og bibliotekansatte stemt fram hvem som skulle få den første prisen.

– Jeg er bare så himla gla´. Og særlig stas at denne prisen kommer fra bibliotekene og leserne. Tusen takk alle sammen, sa en rørt Kverneland på utdelingen.

 – En skarp og rørende bok

Kverneland, som er født i Haugesund og nå bor i Oslo, er mest kjent som tegneserieskaper og illustratør. Da Steffen Kverneland var 18 år gammel, tok faren livet sitt. En frivillig død er en selvbiografisk tegneserie tar for seg hvordan farens selvmord påvirket forfatteren, i tiden etterpå og senere i livet.

– Vinnerboka viser at en personlig tragedie kan bli allmenngyldig og viktig – og til og med morsom. Selv om boken har et bakteppe av uendelig tristhet blir vi også oppløftet og fylt med viktig kunnskap. Det er en skarp og rørende bok med et vakkert farsportrett. Og boka En frivillig død viser også med tydelighet hvilken kraft tegneserien som sjanger har, lød begrunnelsen på prisutdelingen i Bærum bibliotek på Bekkestua onsdag kveld.

Kronprinsessen deltok

Kronprinsesse Mette-Marit var tilstede da Kverneland tok imot prisen, en statuett av Kjell Erik Killi Olsen.

Initiativet til Bibliotekets litteraturpris kommer fra folkebibliotekene Deichman (Oslo), Bergen offentlige bibliotek, Sølvberget (Stavanger), Trondheim folkebibliotek, Kristiansand folkebibliotek, Tromsø bibliotek, Drammensbibliotekene og Bærum bibliotek. Prisen skal heretter deles ut årlig.

De 10 nominerte, som lånerne på bibliotekene kunne stemme på, var:

Tore Kvæven: Når landet mørknar

Matias Faldbakken: The Hills

Malin C.M. Rønning: Skabelon

Vigdis Hjorth: Er mor død

Lena Lindgren: Ekko

Maria Navarro Skaranger: Emily forever

Ocean Vuong (overs. Rune F. Hjemås): På jorda er vi glimtvis vakre

Camara Lundestad Joof: Eg snakkar om det heile tida

Sara Stridsberg (overs. Monica Aasprong): Kjærlighetens antarktis

Steffen Kverneland: En frivillig død