Har du en dag til overs i London? En bokelsker vil neppe angre på en tur innom British Library.
Det er stort, det er fullt av bøker, skrifter, noter og frimerker, og det ligger midt i verdensbyen. Og du kan komme, registrere deg og bla i klassiske og sjeldne bøker. Eller bare titte på samlinger og vandre rundt og la deg overveldes av all kunnskapen som flyter oppunder de høye takbjelkene i praktbygget på St. Pancras, mellom Euston og King’s Cross.
Bloomsbury
Nybygget til British Library åpnet i 1998, og feiret tyveårsjubileum i sommer. Og det er enormt. Det ligger selvsagt nær Bloomsbury, området som har en helt spesiell klang i Londons litterære liv. Her bodde Charles Dickens, her skrev Virginia Wolf, og her var kjerneområdet til Bloomsbury-kretsen, denne løse sammenslutnngen av kunstnere, forfattere, kunstkritikere og samfunnsdebattanter som bodde og virket i bydelen de første tiårene av forrige århundre.
Dickens og Beatles
I Sir John Ritblads Treasures Gallery kan du for eksempel se originalutgaver av bøkene til Charles Dickens og beskue det originale håndskrevne manuskriptet til Pickwick-klubben. Eller du kan se John Lennons første kladd til Strawberry Fields Forever, brev til biograf Hunter Davies og til venn og tidlig bandmedlem Stu Sutcliffe. Og originalnotatene til A Hard Day’s Night og She Said, She said.
Og ja, det er også mulig å beskue Mozarts og Beethovens originalnoter også. Samt en rekke forseggjorte bibler og andre skrifter fra middelalderen. Og i et eget rom: Selveste Magna Carta, den britisk «grunnloven» fra 1215.
Monty Python
En bokelsker blir egentlig helt overveldet. Det er nesten for mye av det gode. Og er du historieinteressert i tillegg er det stadig nye utstillinger med historisk preg. I høst og vinter kan du fordype deg i «Anglo Saxon Kingdoms, Art, Word, War», som får god plass fra 19. oktober til 19. februar. Frem til 19. november kan du fordype deg i Michael Palins liv og virke. Her er hans egne notater og manuskripter fra et halvt liv i Monty Python’s Flying Circus og alt det andre han har gitt verden.
Tommie Smith og Peking-operaen
Det er dessuten daglige arrangementer både på dagtid og kveld. Her kan du nå i oktober få nærmere bekjentskap med Sylvia Plaths liv og diktning, høre mer om forbudt litteratur og musikk. Du kan også fordype deg i J.R.R. Tolkiens univers, og i helgen som kommer kan du også stifte nærmere bekjentskap med Peking-operaen, som fremfører høydepunkter fra sitt repertoar.
Denne skribent ser frem til et møte med Tommie Smith, som tok gull på 200 meter under OL i 1968 og feiret seieren med Black Power-hilsen. Bildet av ham og bronsevinner John Carlos’ hevede knyttnever er et av de mest ikoniske idrettsbilder i historien. Han kommer til British Library
Kart og frimerker
Og ja, jeg glemte jo kartene. Samlingen med gamle kart forteller mye om hva slags verdensbilde man hadde for tusen år siden eller mer. Gamle verdenskart, detaljerte kart over den britiske kysten eller gamle kongedømmer. Eller bare London.
Og så er det jo frimerkene. En samling som kan gi enhver filatelist våte drømmer er arkivert på en særdeles snedig måte, ved at du drar svære plater ut fra veggen og beskuer varene som er montert på dem.
Og har du litt tid til overs kan du jo gjøre det folk vanligvis gjør på bibliotek. Lese bøker. Du kan lese dem, bla i dem, lete opp gamle bøker og skrifter og se dem i originalutgaver. Du må registrere deg først og så er det fritt frem.
Og det er kanskje verd en dag eller to. Det er ganske mye å ta av.
(Hovedfoto: Atle Nielsen, øvrige foto British Library)