Bibliotekene stenger

Deichman Bjørvika (Foto: Tove Lauluten)

Oslo Deichman stenger alle sine bibliotek for å hindre smitte av coronaviruset, og åpningsarrangementet til Deichman Bjørvika er avlyst.

– Dette er det eneste forsvarlige nå. Vårt fokus er å ta vare på publikum og ansatte, sier biblioteksjef Knut Skansen.

Deichman har i dag besluttet å stenge alle folkebibliotekene i Oslo. Dermed mister hovedstaden helt bibliotekstilbudet på ubestemt tid.

Med umiddelbar virkning stenger Deichman meråpent-tilbudet på lokalbibliotekene og avlyser alle skolebesøk, møter og andre arrangementer i mars. Det gjelder også programmet i forbindelse med åpningen av Deichman Bjørvika.

Avlyser åpningshelg

Deichman Bjørvika skulle ha et omfattende program i åpningshelgen 28. og 29. mars. Dette programmet avlyses. Det er stor interesse og varslet stor deltakelse på åpningsarrangementene. Hele 50.000 Facebook-brukere har vist interesse.

MASSIV KØ: Slik så det ut på avskjedsfesten til Deichman Hammersborg. Dette vil biblioteket nå unngå.

– Det er ikke forsvarlig å gjennomføre et så stort arrangement nå. Vi er i tett dialog med Oslo kommunes smittevernoverlege og vurderer i neste uke om vi likevel skal åpne dørene denne helgen eller ikke. Hvis vi åpner dørene 28. mars vil det være med begrensinger for antall samtidige besøkende i biblioteket og uten arrangementer, sier Skansen.

Alle arrangementer, både åpne og lukkede møter samt skole- og barnehagebesøk på Deichmans 21 lokalbibliotek avlyses. Dette gjelder alle arrangementer fra og med i dag og ut mars.

Stenger meråpent

Flere av Deichmans biblioteker tilbyr meråpent. Dette er et tilbud som lar folk bruke bibliotekkortet til å låse seg inn på biblioteket også når det ikke er bemannet.

Deichman stenger meråpent-tilbudet på alle sine biblioteker fra og med i dag og ut mars.

Årsaken er at Deichman ikke har mulighet til å kontrollere smitterisiko når bibliotekene er ubemannet, og at helsemyndighetene anbefaler å begrense åpningstider.

Stenger over hele landet

Deichman er ikke alene om å lukke dørene i disse dager. Flere biblioteker over hele landet melder i dag at de velger å holde stengt inntil videre.

Valle bibliotek har av kommuneoverlegen fått beskjed om å stenge, dette for å være i forkant av eventuelle smittede i kommunen.

Sel kommune, hvor 1000 av 6000 innbyggere er i karantene, stenger også sine filialer fra 12. til 21. mars, men opprettholder mulighet for lån ved avtale. Nord-Fron avlyser alle arrangementer, og Bykle bibliotek stengte i går. Sistnevnte fordi de har opplevd at hyttefolk i karantene har oppsøkt biblioteket.

Andre bibliotek som også melder at de stenger dørene er blant andre Levanger bibliotek, Rakkestad bibliotek, Vestby bibliotek – for å nevne noen. Det er ventet at flere vil stenge dørene løpet av dagen.