Barnslig optimisme i Bologna

57 000 besøkende fra 98 land, optimisme og fremtidstro. Det er fasiten etter årets barnebokmesse i Bologna.

Barne- og ungdomsbokfeltet er fremdeles vitalt og lekent, og det er få tegn til nedgang og tøffe tider, sier Kristin Jobraaten i Ena Forlag, en av mange norske forlagsfolk på årets barnebokmesse i Bologna.

Bologna Children’s Book Fair bekreftet også i år sin posisjon som barnebok-verdenens soleklare møteplass nummer 1. Over 57 000 var innom messen – blant dem forlagsfolk, illustratører, forfattere, lærere og ymse utstillere.

 

Viktig møteplass

Barnebokfolket er reiseglade som aldri før. Da årets barnebokmesse stengte dørene hadde man hatt over 35 000 utenlandske besøkende, fra hele 98 land. Det er en oppgang i antall utenlandsgjester på 10 prosent fra i fjor.

–Bokmessen i Bologna holder stand som en svært viktig møteplass. Det var 16. gang jeg gjestet messen, og i dette perspektivet har messen egentlig holdt omtrent samme energinivå hele veien. Barne- og ungdomsbokfeltet er fremdeles vitalt og lekent, og det er få tegn til nedgang og tøffe tider, sier forlegger Kristin Jobraaten i det lille, relativt nystartede Ena.

 

Bologna C

(Foto: Bologna Children’s Book Fair)

 

 

Angsten avtar

–En del europeiske forlagshus vært gjennom store og tøffe omstillingsprosesser, men slikt står ikke på agenda en solskinnsdag i Bologna. Da er det fullt fokus på den beste og morsomste delen av forleggeriet.

Noen trender å merke seg i år?

–Angsten for papirbokens død har avtatt. Angsten for det digitale spøkelse er erstattet med nytekning og ønske om å publisere historier på flere ulike måter. En egen avdeling kalt «Bologna Digital» var et kjærkomment og vitalt tilskudd. Dog er det et stykke igjen før dette er en vesentlig del av økonomien i barnebokforleggeriet.

 

Bilde Kristin Jobraaten

På sin Bologna-messe nummer 16: Kristin Jobraaten.

 

 

Andre briller

Jobraaten har tidligere vært i Bologna for Norges største barnebokforlag, Cappelen Damm. I år var hun der som en del av en tomanns, eller -kvinners, delegasjon fra lille Ena.

–Er det veldig annerledes å være der som småforlagsgründer enn som en del av et stort apparat?

–Det er både overraskende likt og overraskende forskjellig å være i Bologna som liten forlegger. Forskjellig fordi vi var der for å kjøpe en eller to bøker, og ikke en lang liste. Det gjør at man ser bøkene gjennom andre briller. Og likt fordi messen og menneskene er de samme.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(Foto: Bologna Children’s Book Fair)

 

 

–Blir bedre bransjekollegaer

Blir det noen fighter med gamle kollegaer – eller mest prosecco?

–Prosecco med gamle og nye kollegaer, forfattere og illustratører, er en viktig del av Bologna-messen. 45 fine folk gjestet Ena forlags takterrasse – mange av dem konkurrenter. Veldig hyggelig! Jeg tror vi blir enda bedre bransjekollegaer på messene. Vi representerer norsk barne- og ungdomslitteratur utad, det blir et større og annet perspektiv enn hjemlig konkurranse.

Har dere gjort noe funn på årets Bologna-messe?

–Ja. Flere skatter er funnet. Vi håper en eller to av disse blir å finne på Ena forlags utgivelsesliste for 2016.