Barnebøker i pluss, voksenbøker ned

Etter en katastrofal salgsmåned i mars fulgte en god april. Dermed er det norske boksalget godt i pluss så langt i år – i hvert fall barnebokomsetningen.

Barnebøker og pocketbøker sørger for at allmennboksalget øker med nær 10 prosent så langt i år. Bobbie Peers (bildet) og Luridiumstyven har vært en av de norske barne- og ungdomsboksuksessene så langt i år, bak den dominerende Jørn Lier Horst.

Mars-tallene fra Forleggerforeningen var rene massakren, med norsk skjønnlitteratur ned 80 prosent eller noe slikt i forhold til tilsvarende måned i fjor og nær halvert omsetning for de oversatte romanene. Svaret på det hele var åpenbart påsken, hvilket gjorde at vi unnlot å gi mars-statistikken særlig spalteplass her på BOK365.

Når også april-tallene har tikket inn fra Forleggerforeningen er vurderingsgrunnlaget straks tryggere. Og det viser seg at de to månedene nær oppveier hverandre. Hva som ble tapt i mars, er langt på vei vunnet tilbake i april.

 

Barnebøker i medvind

Fremgangen drives i stor grad av barnebøkene og økt pocketsalg. Tre av fire barnebokkategorier er i pluss, mens det ser hakket brattere ut for voksen-skjønnlitteraturen. Slik sett føyer tallene seg inn i en mer langsiktig trend vi har sett både internasjonalt og her hjemme.

Interpress avvikling av boksalget lå som en stein i skoen for pocketbokomsetningen i første halvår i fjor. Derfor er det ikke særlig overraskende at årets omsetningstall smadrer fjorårets så langt (+ 33,7 prosent).

Merk at tallene gjelder omsetning ut fra distributørene (Forlagssentralen, Sentraldistribusjon, Fagbokforlaget, Lydbokforlaget, Cappelen Damm og Mediaconnect) og ikke salg over disk.

 

Størst økning så langt i 2016:

Norsk sakprosa for barn +44,7 prosent

Norsk skjønnlitteratur for barn +26,8 prosent

Oversatt sakprosa for barn +19,1 prosent

 

Størst nedgang:

Norsk skjønnlitteratur for voksne -29,1 prosent

Oversatt skjønnlitteratur for voksne -16,1 prosent

Oversatt sakprosa for voksne -2,7 prosent

Norsk sakprosa for voksne -1,9 prosent

Oversatt skjønnlitteratur for barn -1,5 prosent

 

(Omsetning fra distributør ved utgangen av april 2016. Kilde: Forleggerforeningen)

 

(Foto: Aschehoug)