Backman-bok blir HBO-serie

Ulf Stenberg og Aliette Opheim i "Björnstad". (Foto: Niklas Maupoix/HBO)

Fredrik Backmans bestselgende bok "Björnstad" blir dramaserie på HBO.

HBO Nordic starter innspilling av den svenske dramaserien Björnstad, som er basert på den bestselgende boken med samme navn av Fredrick Backman. Serien blir produsert av Filmlance International, og det er den prisbelønte Peter Grønlund som skal regissere serien.

– Å lese Björnstad er som å oppleve en umiddelbar forelskelse. Det er en historie som treffer både i mellomgulvet og i hjertet. Backman har skapt et univers med karakterer som gir alt – for byen, for sporten, for barna, sier produsentene i Filmlance International, Bonnie Skoog Feeney og Mattias Arehn. De vil yte boken rettferdighet i sin adapsjon:

– Vi vil skape et drama hvor alt står på spill, og hvor vi får se alle sider av menneskeheten – ikke bare i karakterene vi skildrer, men også i oss selv. For å yte Björnstad rettferdighet har vi samlet et team med høye kunstneriske ambisjoner; begavede manusforfattere, en sterk regissør med en unik stemme, og en modig og engasjert samarbeidspartner i HBO Europe som deler vår visjon. Vi i Filmlance er utrolig stolte over dette fantastiske teamet og meget glade for vårt nye partnerskap.

Hovedrollene i serien vil bli spilt av blant andre Ulf Stenberg og Aliette Opheim.

Gjøre følelsen virkelig

– Det er meget sjeldent at du leser en bok, hvor ikke bare karakterene og historien i seg selv, men også lyden av stedet man nettopp har besøkt blir igjen hos deg. En slik bok er Björnstad, du flytter nærmest i bokstavelig forstand inn i den. Vår ambisjon er å gjøre den følelsen virkelig og skape et sterkt, følelsesladet og uforglemmelig drama. Det er en ære å dele den ambisjonen med så talentfulle manusforfattere, produsenter og ikke minst regissøren Peter Grönlund, sier Hanne Palmquist, , Commissioning Editor and VP Original Programming for HBO Nordic.

Björnstad handler om det lille tettstedet med samme navn, som får fornyet liv når byens junior-ishockeylag kommer til semifinalen i det nasjonale mesterskapet. Plutselig hviler hele bygdas forventninger på skuldrene til en gruppe tenåringsgutter. Denne tunge byrden blir kimen til en voldsom episode som traumatiserer en ung jente og skaper kaos i bygda. Innbyggerne begynner å anklage hverandre, og ingen forblir uberørt.

Mer enn 10 millioner solgt

Fredrik Backman debuterte i 2012 med den globale suksessen En mann som heter Ove. Backmans bøker er solgt i mer enn 10 millioner eksemplarer på 43 forskjellige språk. Filmatiseringen av En mann som heter Ove ble en storsuksess, og mottok blant annet to Oscar-nominasjoner i 2017. Björnstad ble en internasjonal bestselger og var nominert til en rekke priser, blant annet Audie Award 2018, Goodreads Choice Awards i USA og Årets Bok i Sverige.

Innspillingen av Björnstad starter i disse dager i det nordlige Sverige tidlig i 2019, og serien vil ha premiere på alle HBO Europe-kanaler.