Varsler søksmål

Kjersti Elvik spiller Bergljot i "Arv og miljø". Foto: DNS

Familien til Vigdis Hjorth varsler søksmål etter oppsetningen av "Arv og miljø" på Den Nationale Scene.

Familien til Vigdis Hjorth krever erstatning fra Den Nationale Scene grunnet oppsetningen av Arv og miljø. Det melder Dagbladet. 

– Brevet kom til styreleder forrige uke. Familien mener at teaterstykket «Arv og miljø» er en krenkelse av privatlivets fred. Vi avviser kravet på det sterkeste. Vi har dramatisert en av de beste samtidsromanene de siste åra, sier teatersjef ved Den Nationale Scene i Bergen, Agnete G. Haaland, til Dagbladet, og legger til:

– Jeg finner dette varselet underlig. Vi vet at det har vært en debatt rundt romanen, men den har vi ikke tatt stilling til. Tematikken er så allmenngyldig at vi mener det er viktig å lage teater av dette stoffet.

Krever en halv million

Det er advokatfirmaet Elden som framsetter kravet overfor DNS. Kravet skal være på 500 000 kroner, 250 000 kroner per fornærmet.

Haaland henviser til skrivet fra advokatfirmaet og at hun ikke kan utelukke at andre i Hjorth-familien også kan komme med krav.

Roman og tilsvar

Hjorths Arv og miljø (Cappelen Damm) ble utgitt i 2016, og skapte umiddelbart stor debatt om virkelighetslitteratur. Hjorths roman starter som et klassisk arveoppgjør, der to sommerhytter på Hvaler står sentralt. To barn har tatt seg av stedet og foreldrene i mange år. Men det finnes to barn til, som delvis har brutt med familien. Under samtalene avdekkes også en overgrepshistorie.

Boken ble tildelt Bokhandlerprisen samme år, da ble den hyllet for sin åpenhet:

– Vigdis Hjorth gir oss større innsikt i hvem vi er og hvilket samfunn vi lever i, sa daværende leder av Forfatterforeningen, Sigmund Løvåsen.

Forfatterens søster, Helga Hjorth, utga i 2017 romanen, Fri vilje (Kagge) som et tilsvar. Boken hennes handler om en familie som opplever at søsteren bruker dem som levende modeller i en roman om arveoppgjør og overgrepsanklager.