Åsne Seierstad får Bjørnsonprisen

Åsne Seierstad (Foto: Julie Pike)

Stadig omdiskutert, alltid relevant. Det skriver juryen når det er klart at Åsne Seierstad er mottaker av Bjørnsonprisen 2023.

Seierstad får prisen «for den samlede kraften i hennes forfatterskap, og for å ha gjort viktige samfunnsspørsmål til folkelesning», heter det videre i begrunnelsen.

Det påpekes også på at Seierstad har en egen metode – og at hun utforsker spørsmål som: Hvor går grensene mellom fiksjon og fakta? Hva er sant, og hva er ikke sant?

«Åsne Seierstads bøker har i alle disse årene gjort det lettere å bryte stillheten om noen av vår tids viktigste spørsmål. Slik har hun altså fortsatt på den veien hun selv ryddet for mer enn tjue år siden. Stadig omdiskutert, alltid relevant», heter det videre fra juryhold.

Åsne Seierstad har skrevet en rekke kritikerroste bøker, som Bokhandleren i Kabul, En av oss, To søstre og Afghanerne. Flere av hennes bøker har også vakt oppsikt – og fått gode salgstall – utaskjærs, og det har vanket fine priser og nominasjoner.

– Det er en enorm ære å få Bjørnsonprisen, sier Åsne Seierstad selv via pressemeldingen.

Forfatteren kommer til Lillehammer for å motta prisen og holde Bjørnsonforedraget når litteraturfestivalen på Lillehammer ruller i gang 22.- 28. mai.