Aschehougprisen til Køltzow

Mads Nygaard og Liv Køltzow (foto: Aschehoug)

Liv Køltzow er tildelt Aschehougprisen for sitt forfatterskap. Køltzow fikk prisen under Aschehougs hageselskap i ettermiddag.

Slik takket i kveld en rørt Liv Køltzow: – Det er mildt sagt en stor ære å få denne prisen i dag. Takk til alle lesere, kritikere og alle som er her. Prisen viser at dere har tro på meg, og at dere har lyst til at jeg skal fortsette. Jeg må bare si tusen takk. 

Liv Køltzow har et omfattende og langt forfatterskap bak seg. Siden debuten med novellesamlingen Øyet i treet i 1970 har hun skrevet romaner, biografier, essays og noveller. Hennes første roman kom i 1972: Hvem bestemmer over Bjørg og Unni?

Foto: Niklas R. Lello

Prisbelønt og nominert

Både Hvem har ditt ansikt? fra 1987 og Det avbrutte bildet fra 2002 ble nominert til Nordisk råds litteraturpris, og i 1992 fikk hun kritikerprisen for biografien Den unge Amalie Skram.

Køltzow fikk også Brageprisen for romanen Verden forsvinner i 1997. I 2015 hadde Liv Køltzow, som selv er rammet av Parkinsons sykdom, suksess med boken Melding til alle reisende, som handler om nettopp en Parkinson-rammet kvinne.

Prisen

Aschehougprisen deles hvert år ut av Aschehoug forlag. Den ble innstiftet i 1972 til forlagets hundreårsjubileum. Aschehougprisen tildeles norske forfattere som en ærespris uten hensyn til hvilket forlag de er knyttet til. Utdelingen skjer etter bindende innstilling fra seksjonsutvalget for Litteratur i Norsk kritikerlag.

– Årets prisvinnar betraktar, sansar og tenker på tinga i denne verda med uvanleg sterk intensitet. Det gir opphav til tekstar med eit unikt temperament, og til erkjenningar og innsikter som ikkje berre er for tanken, men også for kroppen, kjenslene og blikket, sa jurymedlem Eivind Myklebust under tildelingen.

Hele juryens begrunnelse for Aschehougprisen 2018 kan du lese her.

Prisen består av en statuett og et beløp på 100 000 kroner. Statuetten er en miniatyrkopi av Ørnulf Basts skulptur «Evig liv», hvis original står utenfor forlagslokalene på Sehesteds plass i Oslo.

Tidligere mottakere

Stein Mehren fikk den første Aschehougprisen i 1973, og blant de andre prisvinnere er Bjørg Vik, Kjartan Fløgstad, Olav H. Hauge, Jan Erik Vold, Jan Kjærstad, Dag Solstad og Jon Fosse.

De fire siste årene har prisen gått til:  Geir GulliksenVigdis Hjorth, Per Petterson og Øyvind Rimbereid.