«Arv og miljø» på scenen i november

Kjersti Elvik spiller Bergljot i "Arv og miljø". Foto: DNS

Vigdis Hjorths roman er dramatisert og stykket er under forberedelse. Resultatet ser vi på Den National Scene i Bergen i november.

Det er første gang du kan oppleve Vigdis Hjorths familiedrama i sceneversjon. Urpremieren er 21. november, og på scenen i en av rollene: Teatersjefen selv, Agnete Haaland.

Haaland klarte ikke si nei da regissør Kjersti Horn spurte om hun ville ha en rolle i «Arv og miljø». Men det blir ikke hovedrollen. Fortelleren Bergljot spilles av Kjersti Elvik. Agnete Haaland skal spille søsteren.

 Tidlig stadium

Spiller i «Arv og miljø»: Teatersjef Agnete Haaland

Foreløpig er stykket på prøvestadiet, og Haaland, Elvik og det øvrige ensemblet har så vidt begynt å forberede seg.

– Jeg vet lite om stykket annet enn at det blir i monologs form. Jeg har lest boken selvfølgelig, men lenger er vi ikke kommet nå, sier Kjersi Elvik til BOK365. – Men jeg tenker at det er en bok mange har et forhold til, og det er en problemstilling mange har et forhold til.

– Dette er et rått og sterkt drama om en voksen kvinnes kamp for retten til å eie sin egen historie, og det handler også om hvordan vi lever med hverandres ulike sannheter, sier Agnete Haaland.

Monolog

Flere roller: Kjersti «Bergljot» Elvik spiller også i «Hotel Norge»

Stykket, som regisseres av Kjersti Horn, blir altså i monologs form, men der scenene spilles ut. Det er mye tekst, så Kjersti Elvik, som er i full gang med prøvene på et stykke om ligger nærmere i tid, nemlig «Hotel Norge» (premiere 15. september), har nok å gjøre. Men blir det like mye rabalder rundt teateroppsetningen som romanen?

– Om jeg var publikum ville jeg tenkt at jeg skulle komme med et åpent sinn, sier Agnete Haaland. – Bok er bok, teater er teater. Dette er teaterversjonen. Men jeg mener vi kanskje er tydeligere på perspektivet. Det at søstrene har forskjellige syn og opplevelser av historien er jo noe som ofte går igjen og som er lett gjenkjennelig. Spør du ti i en familie om familiehistorien vil du få ti ulike historier, sier Haaland. Og hvem har rett til å definere hva som er sant og hva som ikke er det?

Arveoppgjør og overgrepshistorie

I tilfelle du skulle ha glemt hva romanen Arv og Miljø handler om: Den beskriver et klassisk arveoppgjør, der to hytter på Hvaler står sentralt. Arvetvisten utløser sterke følelser, og mørke hemmeligheter og minner fra barndommen tvinger seg frem. Bergljots oppgjør med deler av familien blir et nervepirrende drama der også en overgrephistorie avdekkes.

Romanen førte til at søsteren til Vigdis Hjorth, Helga Hjorth, i fjor skrev et tilsvar i form av en egen roman med tittelen Fri vilje.

Høsten på DNS: Hele ensemblet på teatertrappen i bergensk høstsol.

Røvere og bergenshistorie

Teaterhøsten på DNS byr ellers på et gjensyn med Torbjørn Egners klassiker «Folk og røvere i Kardemomme by». Den byr også på en , ifølge teatersjefen, særdeles tøff bearbeiding av Ibsens «Vildanden» med en helt eksepsjonell Hedvig. Og den byr på en hyllest til Kim Friele. Blant annet.

Vi skal også til Hotel Norge og se Bergens historie derfra gjennom en mordgåte. Handlingen i denne nyskrevne krimkomedien av Yngve Sundvor er, ifølge teateret, fiktiv, men gjenkjennelig, og vi blir med på en litt spøkelsesaktig oppdagelsesferd gjennom bergenshistorien.

Trolig en sikker vinner i byen mellom alle fjellene.

Kim F

Et bysbarn som har satt spor etter seg i hele landet er Karen-Christine Friele, kjent som Kim Friele. Hun portretteres i teateroppsetningen «Kim F.», som DNS gjør i samarbeid med Teater Innlandet. I stykket får vi innblikk i homokampen i Norge fra 60-tallet og fremover, men «Kim F» skal også være en universell historie som handler om å ta ansvar for sitt eget liv.

September byr også på norgespremiere på den musikalske komedien «Gitaristene», som ifølge DNS var en stor suksess da den gikk i Danmark.

Eksepsjonell Hedvig i Vildanden: Anne Sofie Kvalvik. Foto: DNS

Hedvig med Downs

Og så er denne vildanden da. Ibsens drama om familien Ekdal settes opp av den amerikansk-litauiske stjerneregissøren Yana Ross, som ifølge teatersjefen utnytter sprengkraften hos Ibsen og skaper en ny forestilling som borer seg inn i vår tid. Og i denne oppsetningen er ikke lille Hedvig svaksynt, som hun er hos Ibsen. Hun har Downs syndrom. Denne forestillingen har premiere i Teaterkjelleren 12. september.