Arnold Eidslott har gått bort

Arnold Eidslott (1926-2018) - foto: Gyldendal

Forfatteren Arnold Eidslott er død, 92 år gammel.

Fredag meldte Sunnmørsposten at lyrikeren Arnold Eidslott var gått bort, natt til torsdag.

Eidslott var født i 1926, og vokste opp i Skarbøvika på øya Hessa i Ålesund. Under krigen seilte han i kystfart, etter krigen noen år i utenriksfart. I 1952 ble han ansatt som montør i Televerket, her arbeidet han helt til 1993.

Forfatterdebuten kom i 1953 med Vinden taler til den døve. Sunnmørsdikteren markerte seg gjennom et tyvetalls diktsamlinger som en av våre aller fremste lyrikere, og forfatterskapet plasseres gjerne i sammenheng med andre sentrale femtitalls-modernister som Gunvor Hofmo og Paal Brekke. Eidslott hadde imidlertid en tydeligere religiøs forankring.

Arnold Eidslott ble prisbelønnet en rekke ganger. Han mottok Gyldendals legat i 1963. Statens æreslønn fikk han siden 1986. Eidslott mottok Doblougprisen i 1992, Det Norske Akademis pris i 1983 og Aschehougprisen i 1983.

Da Eidslott i 2016 fylte 90-år, lanserte Gyldendal «Et bål på tundraen – Arnold Eidslotts dikt i utvalg», med barnebarnet Eivind Eidslott som redaktør.

Jubilant Arnold Eidslott

– De beste diktene hans hører blant de aller fineste som er skrevet i Norge overhodet. Det er det bred enighet om, sier professor Jan Inge Sørbø ved Høgskulen i Volda til Sunnmørsposten.