Her er årets Gullboken-nominerte

Blir "Sea Change" (bildet) årets utgivelse? Blir BokPod årets markeds- eller formidlingstiltak? Eller blir det Barnebokfestivalen eller "Ut med språket"? Og hvem blir årets redaktør? Se finalistene i alle kategoriene her.

Konseptet Ferdigsnakka, Aschehoug-redaktør Asbjørn Øverås, bokhandelen ARK OSL Avgang og Litteraturhusets barnerom ble hedret med de fire Gullbok-prisene i fjor. Hvem blir det i år?

Finalistene i årets fire Gullboken-kategorier er klare. Hvem som ender opp som de endelige vinnerne, blir avslørt under Bokdagen på Latter i Oslo torsdag 2. juni.

I tillegg har juryen mulighet til å dele ut en femte pris: Gullegget, som på mange måter er Gullbokens hederspris. I fjor tilfalt denne Eva Stenlund Thorsen og Terje Thorsen, ildsjelene bak bokhandelen Tronsmo i Oslo.

Her følger årets nominerte …

 

Årets markeds- eller formidlingstiltak:

 

Ut med språket ved Linda Eide og Gunnstein Akselberg, Litteraturhuset i Bergen

«Ut med språket» har blitt en svært vellykket og populær møteserie på Litteraturhuset i Bergen som setter språk, etymologi, dialekter og talemåter på kartet. Kvalifisert kunnskap er koblet med humor, dialekter blir løftet frem og opp, og mangfoldet i det norske språket blir synliggjort.

Journalist Linda Eide og professor i nordisk på Universitetet i Bergen, Gunnstein Akselberg, er vertskap. Hver gang er det en gjest som presenteres for publikum på slutten av arrangementet i en språkduell om vanskelige ord. Denne månedlige arrangementsrekken som går i sitt tredje år, er blitt så bra at NRK har besluttet å lage en tv-serie av den.

 

Barnebokfestivalen 2015 (17 forlag)

Festivalen var et stort løft for barne- og ungdomslitteraturen. Målsettingen er å skape arenaer for de nye, norske bøkene for barn og ungdom. 17 forlag samarbeidet, og resultatet ble 60 varierte arrangementer, for flere målgrupper, og med 120 forfattere på tre dager. Besøkstallene endte på 5500. Festivalen ble svært godt mottatt av forfatterne, illustratørene og bransjen, og ble gjennomført samarbeid med blant annet Foreningen !les og NBU. Arrangører: Aschehoug, Cappelen Damm, Det norske Samlaget, Ena forlag, Figenschou, Forlagshuset i Vestfold, Gresvik forlag, Gyldendal, Juritzen, Kagge, Lydbokforlaget, Magikon, Mangschou, Omnipax, Orkana, Piggsvin forlag og Vigmostad & Bjørke.

 

BokPod, Cappelen Damm og Monkberry

BokPod er en podcast der noen av Norges mest interessante forfattere intervjues. Podcasten som er gratis å lytte til er et samarbeidsprosjekt mellom produksjonsselskapet Monkberry og Cappelen Damm, og første runde på 21 intervjuer ble støttet av Fritt Ord.

BokPod er en podcast med svært gode dybdesamtaler, har fått god mediedekning og inntil nå har snart 300.000 lyttet til ett eller flere BokPod-programmer. Den 3. juni blir det aller siste intervjuet lagt ut, og da ligger totalt 31 intervjuer ute tilgjengelige for alle. Det er en god bredde på podcasten, og forfattere som Roy Jacobsen, Jo Nesbø. Linn Ullmann, og Agnes Ravatn har blitt intervjuet gjennom serien.

 

 

Årets redaktør:

 

Trygve Riiser Gundersen, Forlaget Press

Trygve Riiser Gundersen har i en årrekke vært sakprosaredaktør hos Forlaget Press, og har vist en stor bredde i sine utgivelser. Denne gangen vil vi gjerne dra fram hans virke som redaktør for en gruppe bøker som ikke får altfor mye oppmerksomhet på litterære gallaer og prisutdelinger, men som treffer mange, faktisk utrolig mange, år etter år, rager øverst oppe på listene og som bokhandlerne stabler i høye stabler i butikken. Nemlig kokebøkene. Gjennom sitt arbeid har han blant annet jobbet med Tom Victor Gausdal, Ole Martin Alfsen, Flying Culinary Circus og Sverre Sætre, og flere av utgivelsene har nominert og vunnet priser både nasjonalt og internasjonalt.

 

David Aasen, Det norske Samlaget

David Aasen har sidan han starta i Samlaget i 2005 markert seg som ein særs dedikert og kvalitetsbevisst redaktør. Han er kjend for å arbeide i tett dialog med forfattarane sine, og har lukkast  med å utvikle nyskapande og særeigne stemmer som til dømes Jan Roar Leikvoll og Mette Karlsvik. I arbeid med omsetjing og gjendikting har Aasen markert seg som ein redaktør som vågar å satse på kvalitet, som tenkjer heilskapleg og langsiktig, samstundes som han utviser ei teft for kva tekstar som bør omsetjast, kvifor og av kven.

 

Herdis Eggen, Cappelen Damm

Herdis Eggen er blant de redaktørene som har vært med på å prege det norske litterære livet lenge. Gjennom nesten tretti år i samme forlag har hun redigert og løftet frem lyrikk, prosa og romaner fra et stort knippe toneangivende norske forfattere fra Paal Helge Haugen til Erlend Loe. I en tid hvor Forlaget Cappelen markerte seg med mange bestselgende norske forfattere, hegnet hun ikke bare om disse, men dyrket også fram såkalt smalere forfatterskap som Nils-Øivind Haagensens, Beate Grimsruds og Stig Sæterbakken.

 

 

Årets utgivelse:

 

FLUKT (Spartacus)

FLUKT er et ideelt bokprosjekt som presenterer et tjuetalls mennesker og deres historier. De er alle svært forskjellige, men de har en ting felles: Noe dramatisk gjorde at de måte bryte opp, med eller uten sine nærmeste og dra på flukt fra det stedet som de en gang kalte hjemme. Flere av dem med livet som innsats. FLUKT samler portretter laget av en rekke av våre fremste journalister og fotografer. Historiene spenner fra norske flyktninger til Sverige under krigen til dagens flyktninger fra Syria. FLUKT er gjennomført på dugnad i alle ledd, og hele overskuddet tilfaller utdanningsprosjekter i regi av Flyktninghjelpen.

 

Sea Change (Forlaget Press)

Hva betyr det egentlig å være ung i Europa i dag? Det var spørsmålet vi stilte oss, sier Harald Birkevold i stiftelsen Sea Change. Stiftelsen rettet spørsmålet videre til 13 av Europas beste dokumentarfotografer. Resultatet ble boken, utstillingen og seminarprogrammet Sea Change.

Gjennom prosjektet Sea Change har tretten profilerte fotografer dokumentert ungdom i tretten forskjellige land. I forbindelse med utgivelsen ble det arrangert fire dager med forskjellige arrangementer, seminar, workshops med internasjonale og norske deltakere. Utstillingen er senere sendt videre til andre litteraturhus i Europa. Alt av tekst er på engelsk for å nå ut så bredt som mulig, boken likeså.

 

Max, Mischa & Tetoffensiven (Gyldendal)

Med utgivelsen Max, Mischa og Tet-offensiven har forfatteren Johan Harstad og forlaget Gyldendal utvidet romanformatet med en visuell dimensjon. En strategi som ikke er ukjent for Harstad; han har også tidligere operert med grafiske uttrykk parallelt med det litterære. Den kritikerroste bokens hovedpersoner er kunstnere, henholdsvis teaterregissør og billedkunstner, og høydepunkter fra deres karriere er representert ved gjengivelse av verker, programmer og plakater. De fiktive kunstnerskapene er viet ekstra oppmerksomhet i en egen boks, men kan også nytes på smussomslaget i den vanlige utgivelsen.

 

 

 

Årets nytenker

 

Frode Saugestad

Frode Saugestad har med kreativitet og gjennomføringskraft etablert en festival som er særegen i det norske landskapet, nemlig Norsk-amerikansk litteraturfestival. Gjennom sitt kontaktnett har han bidratt til at norsk litteratur har blitt aktualisert på et av verdens største bokmarkeder, og har vært en banebryter i arbeidet med å bringe norsk samtidslitteratur ut til det amerikanske publikum.

 

Reinert Mithassel, leder for Deichmanske bibliotek, Tøyen filial

Tøyen-biblioteksjef Reinert Mithassel er et oppkomme av litteraturformidlingsideer. Og de er ofte overraskende fysiske: i den splitter nye tweens-filialen på Tøyensenteret kan barn mellom 10 og 15 finne bøker sortert på tema, for så å sette seg og lese dem inne en lett utrangerte skiheisboks fra alpene. Under Ibsen 2006 innredet han en hel buss med ulike installasjoner inkludert lyttestasjoner for radioteater. Gjennom Tøyen-løftet satser både Oslo kommune og Deichman på en lenge forsømt del av indre by, med kulturen og litteraturen som våpen. Både stedet og bibliotekfilialene har godt av en engasjert og original litteraturformidler som Reinert Mithassel.

 

Ida Fjeldbraaten og Zoë Waage

Duoen Fjeldbraaten & Waage går løs på litteraturlandskapet med et nytt blikk, når de håndterer sine PR- og markedsføringsoppdrag for forfattere, forlag og ulike litteraturarrangementer. Dette ga dem på tampen av fjoråret utmerkelsen «Highly commended» under The Bookseller’s Future Book Awards for kampanjen «Naked on Snapchat», som F&W gjorde for Gursli Berg og Rainer Millers Blackstone-serie. F&W hadde også ytterlige et bidrag blant finalistene: «The Bookseller Game», i samarbeid med Tiden Norsk Forlag.

 

(Foto: Jocelyn Bain Hogg / Sea Change, Forlaget Press)