Dobloug til Petterson og Johansen

Per Petterson og Inghill Johansen ble i går tildelt Doblougprisen 2016. Vinnerne ble annonsert i forbindelse med åpningen av Norsk Litteraturfestival på Lillehammer.

Doblougprisen skal fremme norsk og svensk skjønnlitteratur gjennom årlige prisutdelinger til forfattere, eller gjennom bidrag til trykning av skjønnlitterære og litteraturhistoriske verker. Prisen er på 150 000 svenske kroner og utdeles av Svenska Akademien.

 

Om Per Petterson skriver juryen blant annet følgende:

«Pettersons forfatterskap fremstår som et av de viktigste og mest konsekvente i norsk samtidslitteratur. Bøkene er gjennomgående preget av en nøktern, lavmælt realisme med poetiske undertoner, og familiebånd og -konflikter er hovedtemaer i forfatterskapet. Det er ofte med vantro og fortvilelse Pettersons romanfigurer blir klar over at noe er for sent eller at noe ikke kan gjøres godt igjen.»

 

Petterson fikk sitt store internasjonale gjennombrudd med Ut og stjæle hester, som ble tildelt Independent Foreign Fiction Prize og The International IMPAC Dublin Literary Award. Boken er solgt til 50 land. Petterson har senere hatt stor internasjonal suksess med flere andre av sine romaner, blant annet Jeg forbanner tidens elv, som er oversatt til 30 språk. For denne boken ble Petterson blant annet tildelt Nordisk Råds litteraturpris, nominert til Prix Médicis i Frankrike og han ble kortlistet til Independent Foreign Fiction Prize. For Til Sibir, som er oversatt til 22 språk, ble Petterson nominert til Nordisk Råds litteraturpris og The International IMPAC Dublin Literary Award. Jeg nekter, Pettersons niende bok, utkom i 2012. For denne ble han tildelt Bokhandlerprisen, nominert til Kritikerprisen og Ungdommens kritikerpris og kortlistet til P2-lytternes romanpris. Han ble også nominert til The International IMPAC Dublin Literary Award for tredje gang.

 

Inghill_Johansen

Inghill Johansen. Foto: Pernille Marie Walvik

 

Om Inghill Johansen skriver juryen blant annet følgende:

«Gjennom de dirrende observasjonene sine antyder Inghill Johansen tilværelsen på originalt og underfundig vis. Hun er en mester til å gi leseren glimt inn i eksistensielle problemstillinger: Hva er det som holder oss oppe, hva er det som får oss til å falle? Hun balanserer tekstene mellom det abstrakte og det konkrete, humoren hennes er knusktørr, ellevill og dristig, Inghill Johansens forestillingsevne og brutale sensitivitet skrives fram, nærmest som om hun har funnet opp en trylleformel. Denne forfatteren skriver motvillig, kan det synes, likevel er bøkene hennes inviterende, rause. Aldri likegyldige.»

 

Inghill Johansen debuterte i 1991 med romanen Hjertehvitt. Siden har hun gitt ut prosabøkene Suge (1996), Klage (2001) og Forsvinne (2009). For Klage ble hun nominert til Brageprisen, og i 2002 mottok hun Tanums kvinnestipend. Suge, Klage og Forsvinne ble utgitt i en samleutgave i 2011, med et forord av Erik Bjerck Hagen, som sier at disse tre bøkene «utgjør noe av det fineste i norsk litterær prosa de siste femten år». Tidligere i år kom boken Bungalow, som har fått strålende mottagelse av anmelderne.