Klart for Lillehammer!

Nå starter Nordens største litteraturfestival: I løpet av seks dager bidrar forfattere fra 20 land på mer enn 200 arrangementer.

Richard Ford (USA), Yo Hua (Kina), Ariana Reines (USA), Jonas Hassen Khemiri (Sverige) og finske Sofi Oksanen (bildet over), er blant forfatterne publikum kan møte på Lillehammer denne uka. 

På plakaten står også utenlandsgjester som Alexandra Kleeman (USA), David Mitchell (Storbritannia), Michael Weiss (USA), Karolina Ramqvist (Sverige), Rebecca Dinerstein (USA), Steinar Bragi (Island), Caspar Eric (Danmark), Frank Bill (USA), Antonie Compagnon (Frankrike), CAConrad (USA), Jessica Schiefauer (Sverige), Julian Brolaski (USA) , Niviaq Korneliussen (Grønland), Hassam Blasim (Irak), Arifur Rahman (Bangladesh), Mohammad Habeeb (Syria) og Jan Paul Schutten (Nederland).

Med fokus på film og flyktningkrisen, et geografisk dykk ned i det amerikanske, bred representasjon av norske og nordiske forfattere, debatt og musikk ønsker vi velkommen til en festival som vil underholde, utfordre og inspirere.

Den amerikanske koblingen
I løpet av festivalen får publikum møte nye stjerner innen amerikansk poesi og prosa. Poetene Ariana Reines, Julian T. Brolaski og CAConrad er nye, store navn innenfor den amerikanske lyrikken, en sjanger som de siste årene handler like mye om selviscenesettelse som litterær stil. Rebecca Dinerstein, Alexandra Kleeman og Frank Bill er svært ulike prosaister, men de har det til felles at de skriver fra innsiden av en virkelighet som kun er tilgjengelig gjennom litteratur. Richard Ford er en av USAs fremste forfattere og de fleste novellesamlingene og romanene hans foreligger på norsk. Ford gjestet festivalen i 2005 og vi gleder oss stort til å få ham tilbake til Lillehammer i vår!

 

Khemiri-Jonas-Hassen_Foto-Martin-Stenmark

KORTREIST PÅ MENYEN: Svenske Jonas Hassen Khemiri (Foto: Martin Stenmark / Gyldendal)


Dokumentarer og tv-serier
Film og tv-serier blir en stadig større del av vår kulturelle bevissthet, og med de nye serieformatene har tv nærmet seg litteraturen på en måte man ikke kan la være å legge merke til. I mange tilfeller er også de to kunstartene komplementære. Under årets festival retter vi søkelyset på de litterære kvalitetene i dokumentarer og serier.
Den amerikanske poeten CAConrad deltar på scenesamtale om The book of Conrad, en dokumentarfilm han selv medvirker i og som handler om lynsjing og hatkriminalitet i USA. Den amerikanske regissøren Joshua Oppenheimers, Søren Birkvad og Karsten Meinichs samtale om The Look of Silence og The Act of Killing, som tar opp henholdsvis ofrenes som bødlenes rolle i det indonesiske folkemordet på 60-tallet.
Det blir panelsamtaler om seriesuksessene Broen, Unge lovende og Skam og i samarbeid med Østnorsk filmsenter inviterer vi til seminar og manuskonkurranse for forfattere med ideer til film eller serier for ungdom.

Europa er stengt – er flyktningkrisen over da?
Europa har svart på den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig med å stenge grensene. Situasjonen for folk på flukt fra krig og fattigdom er vanskeligere enn på lenge. Hva skjer med menneskene som er på flukt? Hva vil norske kommuner tilby flyktninger som får opphold og hvordan vil holdningen i opinionen utvikle seg? Hva er sammenhengen mellom krigen i Syria, flyktningsituasjonen og radikalisering?
Vi har invitert en rekke forfattere og eksperter som vil dele sine kunnskaper og synspunkter på uoversiktlige og kompliserte tema. Blant de medvirkende er journalist og forfatter Åse Brandvold, forfatter og tidligere KrFU-leder Emil A. Erstad, forfatter og terrorforskerne Petter Nesser, Laila Bokhari og Cecilie Hellestveit, forhenværende Nansenskolerektor Dag Hareide, nestleder i Landsforeningen mot rasisme, Zahir Athari, den syriske forfatteren Mohammad Habeeb, den iranske forfatteren Nama Jafari og elev på LAMs i Pakistan Sania Bibi.

Nordiske møteplass
Et stort antall norske forfattere deltar i årets festival, blant andre Linn Ullmann, Kenneth Moe, Maja Lunde, Tomas Espedal, Agnes Ravatn, Beate Grimsrud, Johan Harstad, Liv Køltzow, Amal Aden, Lars Saabye Christensen, Merethe Lindstrøm, Dan Andersen og Hanna Dahl.

 

linnullmann

I SAMTALE MED RICHARD FORD: Linn Ullmann. (Foto: Agnete Brun / Forlaget Oktober)

 

Lillehammer har lenge vært en av de viktigste møteplassene for forfattere i Norden. I år viderefører og utvider vi nordiske seminar og befester dermed posisjonen ytterligere. I dette seminaret møtes 8 norske, svenske, danske og islandske kollegaer i et lukket seminar før de senere blir å møte på scenene i det åpne festivalprogrammet.
De nordiske forfatterne du kan møte på årets festival er Jesper Brygger og Caspar Eric fra Danmark, Niviaq Korneliussen fra Grønland, Sofi Oksanen, Niillas Holmberg og Hassan Blasim fra Finland, Steinar Bragi fra Island, Anna Höglund, Jakob Wegelius, Per Gustavsson, Jessica Schiefauer, Jonas Hassen Khemiri og Karolina Ramqvist fra Sverige.

 

Aisato-Lisa_Foto-Trine-Sirnes

PÅ TROLLDAG: Lisa Aisato (Foto: Trine Sirnes)

 

Hvem er det som tramper på min bro?
Pegasusprogrammet for barnehager og skoler er så godt som fulltegnet, men det blir også et attraktivt familieprogram i helgen. Lørdag inviterer vi til barnefest i Teltet på Stortorget med Peppa Gris-forestilling og den poetiske forestillingen To hundre og sekstini dager. I tillegg kommer Gry Moursund, illustratøren bak Bukkene Bruse på Badeland, for å tegne og fortelle fra de populære bøkene hos Gravdahl. Søndag blir det trolldag for store og små i utemuseet på Maihaugen. Bli med på et mangfoldig program og hør blant annet Lisa Aisato fortelle om Tambar, lær å tegne troll med Gry Moursund, og opplev Alexander Rybak og Dennis Storhøi spiller og fortelle om Trolle og den magiske fela.