Dette er årets beste kokebøker

... og Even Ramsviks "Ny norsk mat" er den aller beste.

For tiende gang ble prisen for “Beste norske kokebok” delt ut, og årets vinner ble Even Ramsvik med boka Ny norsk mat (Press). 

 

Juryens begrunnelse er som følger:

«Det sier mye om bokprosjektets grundighet når stjernekokken fra nå nedlagte restaurant Ylajali i Oslo bruker 432 sider på å presentere bare 33 retter. Evens Ramsviks ambisjon er å vise frem de beste ingrediensene Norge har å by på, tilberedt og servert med Michelin-finesse. Dette er Ramsviks debutbok, som også utmerker seg med begripelige forklaringer og gode bilder som dessuten oser godt designhåndverk og sans for estetikk. Slik har du aldri før sett verken røkt kolje eller svele fra Sunnmøre på en tallerken.»

 

I Ny norsk mat tar Ramsvik med leseren i dybden på hver rett, fra skissestadiet via tilberedningen til anretningen på tallerkenen. Forlaget beskriver boken som «et lærerikt møte med matlaging i toppklasse». Even Ramsvik blir regnet som en av Norges fremste kokker. Han var kjøkkensjef på den populære restauranten Ylajali i Oslo, som fikk sin første Michelin-stjerne i 2014.  I dag står Even, sammen med Tom Victor Gausdal, Stian Floer og Anders Braathen, bak noen av Oslos beste spisesteder, som Sentralen, Brutus vinbar og Smalhans.

 

Finalistene

Her er alle årets finalister, med juryens kommentarer:

Lise Finckenhagen: Lises gatekjøkken. Fristende gatemat fra hele verden (Font)

Lise Finckenhagen har reist gjennom tre verdensdeler for å smake på maten som serveres på gateplan, og resultatet er både fristende og fargerikt takket være bilder og design, og ikke minst fullt av fremmede smaker. Kokken har originalt nok satt musikk til maten, det betyr at du kan nyte thai-inspirert skalldyrsalat med Micke Musters «Hey Rosalie» i bakgrunnen eller mumse i deg en jalapenos-poppers mens du nynner til Elvis-klassikeren «Burning love.»

Karlas Kjøkken. Hverdagsmat på menyen (Press)

Karla Siverts etterlot seg en kladdebok med oppskrifter på flere enn tusen hverdagsretter fra sin tid som kjøkkensjef ved restaurant Smalhans i Oslo. Etter hennes bortgang i 2016 har flere av hennes kokkevenner på dugnad gjort denne skatten om til en familievennlig kokebok med husmannskost på rekke og rad. Her er både flesk og duppe og falafel i rødkålbåter med urtedressing. Den gir en innholdsrik og mektig visuell opplevelse, men fremstår likevel tydelig og ryddig.

 

Jan Ivar Nykvist: Maten vi deler. Inviter på middag (Gyldendal)

Jan Ivar Nykvist ønsker at vi skal samle våre venner rundt et hyggelig middagsbord, og sprer inspirasjon til gode, kulinariske møter med sin nye bok. Her står de kortreiste og økologiske råvarene i fokus, med retter som lammepai med ølbraisert lammeskank og ovnsstekt klippfisk med tomater, hvitløk og kapers som bokstavelig talt gode eksempler. Visuelt gir det et rustikt inntrykk, men med kreative og gode komposisjoner, som inspirerer og vekker oppmerksomhet til oppskriftene.

Eyvind Hellstrøm og Truls Svendsen: Truls à la Hellstrøm. Mesterkokk på 1 – 2 – 3 (Kagge)

Det ikke helt naturgitte radarparet Hellstrøm og Svendsen har greid mesterstykket å overføre både humoren og pedagogikken i sin bejublede tv-serie til bokform. Det er mye skjemt og moro også mellom de stive permene, men norske og internasjonale oppskrifter som det både står respekt av og som er begripelige for folk flest. Og Truls, han lærer å lage alt fra aioli, Côte de Bœuf og calamares à la Romana, til Bresse-kylling og tempura på torsketunger! Alt pakket inn i et elegant layout med en god porsjon lekenhet som fremhever kvaliteten man kan forvente av Hellstrøm, og på toppen balanserer lun humor à la Truls.

 

Prisen for “Beste norske kokebok” er et samarbeid mellom Apéritif og Norli.

(Hovedfoto: Press forlag)