Arks barnebokpris til Skretting

Gudrun Skretting (foto: Niklas Lello / Aschehoug)

10 000 femte-, sjette- og sjuendeklassinger fra hele landet står bak kåringen av Arks barnebokpris 2017.

– Tenk at det finnes en pris som lar verdens viktigste lesere bestemme vinneren! Og tenk at jeg har fått den! Jeg er utrolig rørt og takknemlig over å motta ARKs barnebokpris. Hurra for ARK, hurra for barna, og hurra for alle bokhandlere som selger bøker til framtidas lesehester, sa Gudrun Skretting da hun fikk vite at boken hennes er kåret til barnas favoritt i år.

ARKs barnebokpris ble i dag delt ut under et arrangement i Gyldendalhuset på Sehesteds plass i Oslo, og for femte året på rad er det en Aschehoug-forfatter som vinner den gjeve barnebokprisen. Skretting mottok 25 000 kroner, et litografi og selvsagt store mengder heder og ære.

– Gudrun Skretting har klart det igjen. Hun har skrevet nok en utrolig morsom og velskrevet bok, som byr på en god blanding av humor og alvor. Den passer like godt for gutter som for jenter, og beskriver overgangen mellom barneskole og ungdomsskole på en utrolig treffende måte. Anton og andre flokkdyr er en bok mange barn kan kjenne seg igjen i, sier Maria Cecilie Granli-Brekke, kategorisjef for barn og ungdom i ARK Bokhandel.

Anton og ungdomsskolen

Skretting vant prisen for barneboken Anton og andre flokkdyr (Aschehoug). Anton Albertsen skal begynne på ungdomsskolen, og planlegger å helt umerkelig bare gli rett inn. Slik blir det ikke. Ved et uhell klarer Anton å få læreren til å dumme seg ut foran klassen, og plutselig tror de kule gutta at Anton er en av dem. Men å være kul er jammen ikke lett. I hvert fall ikke når man har en litt rar kamerat, eller en kjæreste man skal prøve å holde hemmelig.

Et populært arrangment blant barna

Barnebokprisen til ARK er en litterær pris for årets beste barnebok. Dette er et populært arrangement blant norske skoleelever. Pågangen blir stadig større, og i de seksten årene litteraturprisen har vært aktiv, har juryen økt fra 2 500 barn til hele 10 000 barn landet over.

Her er noen av uttalelsene til barna som har sittet i årets prisjury:

– Vi røystar på denne boka fordi den var veldig god. Mange kjem nok til å kjenne seg att i boka, sjølv om det handla om ein gut, så var boka også for jenter. Det er ofte mykje press på om ein skal vere populær eller ikkje, og vi fekk sjå litt korleis det er på skulen. Vi trur at vaksne også bør lese denne boka, for å lære av den.

– Anton og andre flokkdyr var en perfekt bok. Vi gledet oss hver gang vi skulle lese fordi han fant på så mye rart og det var spennende å lese det. Det var mye handling, og det ble aldri kjedelig. Det var bra at boka prøvde å fortelle at man må være den man er og ikke prøve å etterligne andre og ikke ødelegge vennskap eller kjærlighet.

Fornøyde prismottakere

Prisen henger høyt hos barnebokforfatterne her til lands, noe også de foregående vinnerne kan skrive under på. Iben Akerlie fikk ARKs barnebokpris i fjor for sin debutbok Lars er lol (Aschehoug).

– Å vinne ARKs barnebokpris er utrolig betydningsfullt (…) Det motiverer meg til å skrive mer, og det bekrefter universet og karakterene jeg har skapt. Spesielt bekreftende er det fordi det kommer fra de påtenkte leserne. Tanken på at noen har lest det jeg har skrevet og likt det så godt at de har valgt å gi ‘Lars’ og meg sin stemme, er beærende og rørende og gjør meg skikkelig glad, sa Akerlie etter prismottakelsen.

– Å vinne denne prisen må være noe av det gjeveste som kan skje en norsk forfatter som skriver for denne målgruppen. Det er utrolig stas at det er barna som bestemmer. Og samtidig er det en pris som genererer masse interesse, også i utlandet, uttalte Bobbie Peers da han mottok ARKs barnebokpris i 2015 for sin bok Luridiumstyven (Aschehoug).

 

(Foto: Niklas Lello/Aschehoug forlag)