«Angrer på Norli-oppkjøp»

William Nygaard

«Kostbart sløseri!» skrev William Nygaard i twittermelding. Og angrer ikke. – Jeg forstår Nygaards frustrasjon, sier Vidar Kvalshaug.

Intet å si på temperaturen i onsdagens twitter-utveksling mellom tidligere Aschehoug-sjef William Nygaard og forlegger Vidar Kvalshaug. Det skinner klart gjennom at Nygaard er lei og frustrert av angrep på norsk bokbransje og tilhørende eierstrukturer, etter selv å ha tapt betydelige millionbeløp på egen bokhandel-investering.

Den første serven kommer når Vidar Kvalshaug spør William Nygaard om han har noe å melde i etterkant av at flere av landets største forlag tirsdag fikk besøk av Konkurransetilsynet – og at disse forlagene nå må «svare på konkrete anklager.» Det får William Nygaard til å slippe ut litt damp:

«Hvilke anklager? JEG angrer på vertikal redningsaksjon av bokhandel. Bare bråk og uintelligente mistanker. Kostbart sløseri!»

En lett vantro Kvalshaug melder følgende: «Er kontoen din hacka – eller angrer du virkelig på bokhandelkjøpet?»

Hvorpå William Nygaard repliserer: «Ingen angrer redning og opprustning til beste for alle. Ingen liker tap!»  Han skriver også følgende i en av onsdagens twitter-meldinger:

«Dyrt å redde bokhandelen for dustete eiere, men til gavn for lesere, litteratur og mindre forlag. Også for eboktilgang.»

Står for det

– Jeg står for det jeg sa, sier Nygaard dagen etter til Dagens Næringsliv.

– Jeg har ikke noe med dette å gjøre nå. Men jeg kan ikke si at denne investeringen har vært noen stor økonomisk suksess. Jeg kunne sagt mye om dette, men vil ikke. Jeg har kanskje gått altfor langt i mine uttalelser allerede, sier Nygaard, som for tiden er i Italia til DN.

– Forstår frustrasjonen

– Jeg forstår Williams Nygaards frustrasjon, sier Vidar Kvalshaug til BOK365, og sikter til Aschehougs mindre hyggelige erfaringer med eierskapet i Norli Libris. En frustrasjon Kvalshaug mener de kunne ha unngått:

– Det er ikke riktig at de største forlagene også skal eie de største bokhandlerkjedene.

Samtidig er de også de eneste villige investorene? 

– Jo, det er vanskelig å se for seg andre kjøpere av en papirbokhandel i dag, så dette er det nok vanskelig å reversere.

Mer «kartell» i pressen

Samtalen kretser ellers rundt tilstandene i det norske bokmarkedet, hvor Vidar Kvalshaug lufter sin misnøye med det vertikale eierskapet hos storforlagene: Gyldendal er heleier av ARK-kjeden, Aschehoug eier halvparten av Norli Libris, og Cappelen Damm eier hundre prosent i Tanum.

William Nygaard mener det er mer «kartell» i pressen enn i bokfaget og understreker at ingen forlag har direkte statsstøtte, mens pressestøtte og fastpris redder avisene. Han mener svartmalingen av det norske bokmarkedet er et bomskudd:

«Knapt noe bokmarked i Europa har et slikt mangfold som Norge. INGEN er STORE. INGEN dominerer,» skriver William Nygaard, og antyder at hva han beskriver som et «dustete forlag dyrt reddet norsk bokhandel»  også kunne være «til glede for de mindre».

«Løft blikket!»

Til Vidar Kvalshaug, som startet sitt Kvalshaug Forlag under Juritzen-paraplyen sist høst, har han følgende oppfordring:

«Start forlag i ALLE andre land og du vil se at Norges mangfold er en DRØM! Se deg rundt! Løft blikket!»

 

(Foto: Aschehoug)