Amazon-lager i Skåne?

Amazon er på vei inn i Sverige, og skal ifølge ryktene ha skaffet seg tomt i Skåne.

Amazon har lenge forsøkt å ta steget inn i den svenske bokbransjen for alvor, og startet for mange år siden forberedelser for en svensk nettbokhandel. De inngikk da en avtale med Bokinfo, hvor de skulle få tilgang til bokdata og muligheten til å bestille bøker fra forlagene.

Men den gang da fikk ikke Amazon de rabattene de hadde forventet seg. Det kommer de nok heller aldri til å få, etter hva Boktugg.se erfarer. Nettstedet fremholder at ingen av de svenske forlagene ønsker å senke bokprisene for å hjelpe Amazon til å etablere seg i Sverige. Bonnier og Norstedts, som eier henholdsvis det største og nest-største forlaget, har ikke gitt inntrykk for at det er av interesse.

Nye rykter

Nå melder Boktugg om nye rykter: Amazon planlegger å bygge et varelager i Skåne, som skal stå for distribusjon til de nordiske landene. Det har lenge versert rykter om at Amazon har lett etter tomter til sine store lagerhaller i både Danmark og Sverige.

Så sent som i desember kjøpte Amazon tomt på 210.000 kvadratmeter i Katrineholm og tomt på 123.000 kvadratmeter i Eskilstuna. Offisielt var dette for å bygge opp serverhaller til Amazon Web Services, som lenge har vært etablert i Sverige. I 2017 omsatte dette for 176 millioner svenske kroner.

LES OGSÅ: Amazon til Norge

Med tanke på infrastruktur og distribusjon til andre nordiske og nord-europeiske land ville et tomtekjøp i Skåne være gunstig for Amazons. Datahaller blir det imidlertid neppe,  ettersom nettet i Skåne ikke ville ha tålt en utbygging på nivå med den datakapasiteten Amazon trenger.