Amazon til Norge

Amazon Web Services åpner kontor i Oslo.

Nei, det er ikke det store Amazon-innrykket, som deler av den norske bokbransjen tidligere har fryktet sterkt. Første Amazon-selskap som kaster ut dreggen i Norge er datterselskapet Amazon Web Services som åpner kontor i Oslo, som storleverandør av datasentre.

Skylagringsgiganten Amazon Web Services (AWS) har de siste årene etablert seg i Sverige, Finland og Danmark. Nå melder AWS i en pressemelding at også Norge står for tur.

– Norge ideelt

Nordisk sjef i selskapet, Guido Bartels, sier pressemeldingen at selskapet ønsker å være nærmere de norske kundene for å bistå med kompetanse om forretningsutvikling og informasjonsteknologi.

– Vi skal med innovative produkter og løsninger hjelpe norske bedrifter med å vokse. Norges sterke økonomi, industri, teknologifokus og ingeniørkompetanse kombinert med landets egalitære verdier, gjør det ideelt for AWS. Vi ser frem til å jobbe tett med store og små bedrifter for hjelpe dem med å akselerere adopsjonen av AWS-skyen, sier Bartels.

Enorm vekst

Amazon Web Services leverer tjenester i form av databehandling, lagring, databaser, kunstig intelligens, tingenes internett (iot), maskinlæring, mobilitet og serverløshet til bedrifter.

E24 melder at selskapet internasjonalt leverer tjenester til blant andre NASA, European Space Agency, General Electric, Siemens, Europol og Philips. Her I Norge er allerede DNB, Gelato, Get, Itslearning, Kahoot!, NSB, Schibsted, Telenor, Tine, Tidal, Visma, XXL og Tomra kunder.

I kveld legger Amazon frem resultatet for fjerde kvartal. I tredje kvartal 2018 viste AWS-regnskapet en inntektsvekst på 46 prosent og sto for 12 prosent av Amazons totale inntekter, ifølge CNBC og E24.

Dyrt domene

Ifjor ble det avslørt at domenet amazon.se hadde skiftet hender for en betydelig pengesum: Ifølge Ehandel.se skal en stockholmskvinne med selskapet Amazon AB – som ifølge det svenske Bolagsverket driver med grafisk formgivning, PR og informasjon – ha fått over 6 millioner kr for domenet.

Dette regnet Ehandel.se regnet seg frem til, ved å studere regnskapstallene til Amazon AB. I hele 2016 hadde selskapet en omsetning på 700 000 SEK, og et overskudd på 32 000. Men i 2017 skjøt overskuddet til himmels – til 5,9 mill. SEK. Under «Övriga rörelsesintäkter» figurerer en post på 6  483 120 kr, som Ehandel.se mener kommer fra salg av internettdomener.

Amerikanske Amazon skal lenge ha vært på jakt etter internett-domenet, men stockholmskvinnen takket lenge nei til budene.