Amalie Skram-prisen til Marstein

Trude Marstein (foto: Julie Pike)

Amalie Skam-prisen for 2023 ble utdelt tirsdag kveld, og den gikk til Trude Marstein.

Amalie Skram-prisen tildeles en norsk, kvinnelig, skjønnlitterær forfatter som skriver i Amalie Skrams ånd.

I tillegg til diplom illustrert av kunstneren Ingri Egeberg, består prisen av et reisestipend, sjenerøst sponset av SpareBank 1, SR-Bank i Bergen.

«Vi er alle en karakter i Marsteins univers»

«Marstein er først og fremst romanforfatter. Gjennom tjuefem år har hun skapt et litterært univers verdt å feire. Vi er stolte over å gi årets Amalie Skram-pris til Trude Marstein», skriver juryen i sin begrunnelse.

Videre skriver de:

«Det er flere sider ved Marsteins forfatterskap som peker i retning av Amalie Skram. I noen av romanene gir hun oss troverdige portretter av utfordringene for den skrivende kvinnen, og som Skram utforsker hun kjærlighetens betingelser.»

«Trude Marstein skriver nådeløst og avkledt om betydningsfulle relasjoner i menneskelivet, på godt og vondt. Med skarp presisjon og nyanserikdom kaster hun oss ut i et eksistensielt nakenbad. Marsteins blikk er granskende, og i detaljene undersøker hun bredden i menneskelige erfaringer. På mesterlig måte viser hun hvordan driftene styrer mange av valgene våre. Hun trekker oss med i maktkamper og impulsstyrte handlinger. Hun viser hva som står på spill i møter mellom mennesker. Vi tror på Marsteins karakterer. De er ikke finpolerte helteversjoner vi skal se opp til, de er slik som folk er. Vi er alle en eller annen karakter i Marsteins univers, enten vi liker det eller ikke».