Amalie Skram-prisen til Eikemo

Foto: Spartacus Forlag

Amalie Skram-prisen 2017 er tildelt forfatter Marit Eikemo. 

Amalie Skram-prisen tildeles en norsk, kvinnelig, skjønnlitterær forfatter som skriver i Amalie Skrams ånd. I tillegg til diplom illustrert av kunstneren Ingri Egeberg, består prisen av et reisestipend. Prisen deles ut årlig på Amalie Skrams fødselsdag 22. august.

Det er Amalie Skram-selskapet som står bak utmerkelsen, og juryen skriver blant annet dette i sin begrunnelse for å gi prisen til Eikemo:

«Som Amalie Skram er Marit Eikemo en sannhetssøkende forfatter. Som Skram, er Eikemo opptatt av hva som styrer de valgene menneskene tar, hvorfor vi handler som vi gjør, hvorfor vi ikke velger å handle annerledes. Som Skram, vil hun forstå, men ikke stille seg til dommer, for de som virkelig forstår, kan ikke dømme. Eikemo skriver med stor empati og ydmykhet. Søken etter en dypere forståelse og anerkjennelsen av at man aldri fullt ut kan forstå andres liv, løper som parallelle tråder gjennom Eikemos forfatterskap.

Les også: Amalie Skram-prisen til Hjorth

«Skarpe observasjoner»

Foto: Agnete Brun/Samlaget

Gjennom skarpe observasjoner av det hverdagslige, utforsker Eikemo på arkeologisk vis hva det konkrete forteller om det abstrakte – om livet, samlivet, fellesskapet og om det å være utenfor fellesskapet. Med humor, ydmykhet og empati utforsker hun tema som utenforskap, annerledeshet, fremmedgjøring og ensomhet i et av verdens rikeste land.

Marit Eikemo er en samtidsforfatter i dobbel betydning av ordet – ikke bare er hun en representant for vår tid, hun utforsker også samtiden i forfatterskapet. Hun er ikke redd for det konkrete og hverdagslige, men det konkrete og hverdagslige blir en vei inn til en dypere forståelse av den tiden vi lever i, og av oss selv.»

Les også: Amalie Skram-prisen til Gabrielsen

Prisbelønt

Marit Eikemo har lang fartstid i kulturens tjeneste. Hun har blant annet vært redaktør i Syn og Segn, informasjonssjef for Festspillene i Bergen og leder for Littratursymposiet i Odda. Hun debuterte som skjønnlitterær forfatter med romanen Mellom oss sagt på Samalaget i 2006.

Senere ar hun gitt ut Arbeid pågår. Samtale venter og Alt inkludert på samme forlag. For Samtale venter (2011) fikk hun Nynorsk litteraturpris.

I tillegg har Eikemo skrevet essaysamlingen, Samtidsruinar, som kom på Spartacus forlag i 2008, og som ble kåret til Årets nynorskbok av Dag og Tids lesere og til Årets beste sakprosabok i 2009.

Les også: Amalie Skram-prisen til Flatland

Godt selskap

Tidligere vinnere av Amalie Skram-prisen er: Liv Køltzow, Bergljot Hobæk Haff, Bjørg Vik, Herbjørg Wassmo, Cecilie Løveid, Marit Tusvik, Eldrid Lunden, Britt Karin Larsen, Hanne Ørstavik, Merete Morken Andersen, Toril Brekke, Margaret Skjelbred, Torunn Ystaas, Linn Ullmann, Cecilie Enger, Ragnhild Nilstun, Mirjam Kristensen, Tove Nilsen, Merethe Lindstrøm, Karin Fossum, Vigdis Hjorth, Helga Flatland og Gøhril Gabrielsen.