– Ligger fremdeles søvnløs

OKTOBER-HØSTEN: Etter tretten romaner og 23 år, har Hanne Ørstavik fremdeles lanseringsnerver.

– Vi skal skape uro og bevegelse på det litterære feltet. Oktober skal være en litterær spydspiss, sa Ingeri Engelstad, under forlagets pressefrokost i dag. – Det skal være litteratur som virker inn i andre menneskers liv.

INGERI ENGELSTAD: – Oktober skal skape uro og bevegelse på det litterære feltet.

 

Hele seks skjønnlitterære debutanter kan forlaget presentere i år, hvilket er mange til å være Oktober. Skjønt, ubeskrevne blad er de nødvendigvis ikke, disse debutantene. En av dem er Stein Torleif Bjella, som har brukt sommeren til å fullføre sin første diktsamling. Jordsjukantologien. Nr 1 skal lanseres i oktober. Musikeren og rimsmeden fra Ål har skrevet rundt femti dikt til samlingen.

– Det er bare to store tragedier i livet: Tap av kjæreste, og jordskifte, fortalte Bjella til allmenn munterhet blant de fremmøtte på Oktober-frokosten.

 

Betyr fremdeles noe

Hanne Ørstavik leste fra sin roman Over fjellet – om forfatteren Irma, som reiser fra et opphold i Paris til Sør-Frankrike for å gå over Pyreneene, den ruten Walter Benjamin tok da han flyktet fra Frankrike til Spania under andre verdenskrig. I følge forlaget handler romanen «om sex, tennis og filosofi, og om veien fram til den andre siden av noe.»

Tiden flyr og det er gått 23 år siden Hanne Ørstavik debuterte. Siden den gang har det blitt tretten romaner og atskillig flere priser – uten at forfatteren har blitt verken blasert eller herdet:

– Jeg lå våken i natt, vel vitende om at jeg skulle presentere den nye romanen i dag. Og det er så fint å vite at det fremdeles betyr noe.

 

Gledelig pris

Rune Christiansen har vært på banen enda lenger enn Ørstavik, og på Oktober-slippet leste han fra sin nye roman Fanny og mysteriet i den sørgende skogen. I mange år var Christiansen på mange vis en «forfatternes forfatter», men en både overraskende og gledelig Bragepris for Ensomheten i Lydia Ernemanns liv i 2014, sikret ham et større publikum.

 

Ellers er det en rikholdig høstmeny Oktober kan presentere: Matias Faldbakken er endelig bokaktuell igjen med en fortelling som kretser rundt Oslo-restauranten The Hills, som også er romanens tittel. Merethe Lindstrøm kommer med sin niende roman, Nord, i oktober. Tove Nilsen er igjen tilbake på Kreta i Himmelske tilstander. En god stund er gått siden Niels Fredrik Dahls forrige roman, Herre, i 2009. I november er han tilbake med Mor om natten.

 

SKJØNNLITTERÆR DEBUTANT: Unn Conradi Andersen.

 

Kvalitet og kommers

Den allerede nevnte Bjella får godt selskap i den skjønnlitterære debutant-klubben av Unn Conradi Andersen (Alt uavklart), Runa Fjellanger (På motorveiene), Marie Landmark (Hendelser uten navn), Rita Paramalingam (La meg bli med deg) og Bendik Vadas diktsamling Vak.

 

HELT TEKSAS: Tore Renberg.

 

Oktober har de siste tiårene hatt en eventyrlig evne til å la litterær kvalitet danse vakker pardans med kommersiell suksess. Noen temmelig sikre bestselger-kort er det også denne høsten: Anne B. Ragdes femte roman om Neshov-folket, Liebhaberne, er allerede ute. Tore Renberg følger opp med tredje bok i sin Teksas-serie i slutten av september: Skada gods. Og Edvard Hoem dukker, nær sagt som vanlig, opp i tide til julesalget med fortsettelsen av sin familiekrønike med Liv andre har levd.

 

Søbye og oljen

Sakprosaen har sin plass også på Oktobers høstliste: Få, om noen, enkelthendelser har forandret det moderne Norge mer enn det norske oljeeventyret. Julaften kom tidlig i 1969, med Ekofisk-funnet i desember. Og jula har vart nær sagt siden. I Fakta om olje gir Espen Søbye et fortettet og usminket bilde av den norske olje- og gassvirksomheten, om oljeprisen, om oljeinvesteringene og hva de består av, og andre tenkelige og utenkelige spørsmål om (olje)feltet. Boken utkommer i november.

STUDERER DET SORTE GULL: Espen Søbye.

 

(Fotografer fra topp til bunn: Linda B. Engelberth – Finn Ståle Felberg – Agnete Brun – Tommy Ellingsen – Finn Ståle Felberg)