Drev egen Palme-etterforskning

Millennium-forfatter Stieg Larsson hadde samlet materiale i 15 flyttekasser.

Han kartla den ekstreme høyresiden i Sverige og ble suksessforfatter. Men Svenska Dagbladet kan nå avsløre at Stieg Larsson hadde ytterligere en stor interesse: Mordet på Olof Palme.

Den svenske storavisen letter nå på sløret rundt Larssons hemmelige dokumenter om Palme-mordet.

Lenge før bøkene om Lisbeth Salander og lenge før tidsskriftet Expo ble grunnlagt, men midt under granskningen av nazister og høyreekstremister, begynte journalisten Stieg Larsson også å interessere seg for Palme-mordet, skriver Svenska Dagbladet.

– Palmemordet var svært høyt på Stiegs agenda. Det møttes plutselig alle veier: studier av høyreekstremister og den katastrofen mordet var for svensk politikk. Det kom nært og det var akutt, forteller Stieg Larssons samboer, Eva Gabrielsson, til avisen.

 

palme-stieg

 Svenska Dagbladet med  avsløringer om Stieg Larssons egen Palme-etterforskning.

 

Fokuserte på Sør-Afrika

Svenska Dagbladet har hatt eksklusiv tilgang til Stieg Larssons arkiv på cirka 15 flyttekasser – som han arbeidet med frem til sin død i 2004. Avisen kan avsløre at arbeidet ga svært konkrete resultater, og forteller nå hvilke opplysninger Stieg Larsson ga til Palme-utrederne.

Det var først og fremst det såkalte Sør-Afrika-sporet Larsson fokuserte på. Ved hjelp av kontakter i det britiske tidsskriftet Searchlight, som også var Expos forbilde, kom Stieg Larsson over unik informasjon om en tidligere offiser, agent for Sør-Afrika, utpekt som tidligere leiesoldat og aktuell i mordutredningen: Bertil Wedin, skriver Svenska Dagbladet i sin omfattende reportasje.

 

(Foto: David Lagerlöf / Gyldendal Norsk Forlag)