Aktiv framsnakking

FORBEREDER SVENSKEHANDEL: Sarah Natasha Melbye.

Vi ba 20 sentrale forlagsfolk om å anbefale en av årets bøker fra et annet forlag.

– Jeg digger sånne historier!

Mia Bull-Gundersen, redaktør for skjønnlitteratur i Aschehoug:

– Jeg anbefaler gjerne Jöel Dickers roman Boka om Baltimorefamilien (Pax forlag) – som forteller den berømte forfatteren Marcus Goldmans historie om de dramatiske hendelsene i hans rike fetteres familie i Baltimore. Et skikkelig flettverk av en fortelling. Jeg digger sånne historier.

 

 

 

 

 

– Boka filleristet meg

Sarah Natascha Melbye, forlagssjef hos Juritzen:

 

– Jens Stoltenbergs Min historie (Gyldendal). Jeg liker mannen og jeg liker boka, enkelt og greit. Også har jeg alltid vært glad i Tom Kristensens bøker, og gleder meg alltid over nyheter fra den kanten, i høst Pandora.

 

 

 

 

Leser den sakte

Tiger Garté, forlagssjef i Tigerforlaget:

 

 

– Vidar Kvalshaug er ute med ny novellesamling, Alt på stell (Gyldendal). Den leser jeg sakte, som Liv Gade ville anbefalt å gjøre med en bok man ikke vil at skal ta slutt.

 

 

 

 

– Vi gråt en skvett

Wenche Haugsand, forlagssjef i Pitch:

 

 

– Ingar Johnsrud er min nye krimfavoritt. Først Wienerbrorskapet og nå Kalypso (Aschehoug). Han har besatt historiene sine med spennende typer, det er godt driv og plottene er akkurat passe komplekse til at de er super underholdning. Ikke rart han er populær! Jeg gleder meg til fortsettelsen.

 

 

 

Nydelig om vanskelig ungdomstid

Alexander Leborg, forlegger, Minuskel:

 

 

Ungdomsskolen av Anders K. Kvammen (No Comprendo Press) er en nydelig og sår skildring av en vanskelig ungdomstid. Den ble også, svært velfortjent, nominert til Brageprisen.

 

 

 

Anbefaler sauebonde

Øyvind Hagen, forlegger, Bazar:

 

 

– James Rebanks Sauebondens liv og Robert Seethalers Et helt liv – begge fra de usedvanlig dyktige folkene på Press.

 

 

 

 

Destruktiv og hissig

Elisabeth Steen, forlagsdirektør i Cappelen Damm:

 

– Jeg har nettopp lest ferdig den fascinerende romanen For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges (Gyldendal) av Kyrre Andreassen. Hovedpersonen Krister Hansen fra Drammen er en rastløst tenkende, destruktiv og hissig type. Som leser ble jeg slukt inn i denne krevende mannens urovekkende sinn, og underveis tenkte jeg: dette kan da ikke gå bra! Jeg skal ikke røpe noe om slutten, men kun oppfordre alle til å lese selv. Kyrre Andreassen er en forfatter som fortjener mange lesere.

 

 

Med sidespor som hovedspor

Knut Ola Ulvestad, forlegger, Font:

 

 

– Da må jeg nesten få trekke frem Asbjørn Øverås og serien Sidespor. Hatten av for forlag (Aschehoug) og redaktør.

 

 

 

 

– Misunnelig på Dialektboka

Astrid de Vibe, forlagssjef i Pax:

 

 

– Det må bli Anders Vaas Dialektboka på Spartacus; en fantastisk god idé med massevis av dialektprøver og tilhørende lydpanel. Friskt tenkt og gjennomført. Jeg er misunnelig på den.

 

 

 

– Lett valg

Karin Helgøy, informasjonssjef i Samlaget:

 

 

– Den er ikkje vanskeleg; Arv og miljø av Vigdis Hjorth

 

 

 

 

Godt liv

Øivind Arneberg, forlegger, Arneberg Forlag:

 

 

– Jeg har ikke fått lest så mange bøker fra andre forlag dessverre, så derfor trekker jeg frem Jens M. Johansson «Et godt liv». En svært god og interessant leseropplevelse.

 

 

 

 

Om små og viktige ting

Lindy Andersen, forlagssjef i Fontini:

 

 

 

– Jeg vil gjerne framsnakke Anna Fiskes bok Oldemor (Ena Forlag). En liten bok om små og viktige ting i livet.

 

 

 

 

– Slow-tv på sitt beste

Richard Aarø, forlagssjef i Tiden:

 

 

– Som sjakkentusiast har jeg hatt stor glede av Atle Grønns Sjakken eller livet (Cappelen Damm). Mer enn en instruktiv lærebok er dette en anekdotisk, informativ og lettlest innføring i sjakkens kultur, og et utmerket følge under VM-matchen mellom Carlsen og Karjakin i New York. Sjakk er slow-tv på sitt beste!

 

 

 

Nærmere nirvana

 

– Det er mange måter å skrive om stillhet. Inspirasjonsboken Cabin Porn (Penguin) bringer deg nærmere ditt indre nirvana. Andre gode leseropplevelser er Kjetil Bjørnstad: Verden som var min.

 

 

 

 

– Tenkende og enestående god

Kari Marstein, redaksjonssjef for skjønnlitteratur i Gyldendal:

 

– Ja! Jeg har forsøkt, men jeg kommer ikke utenom Vigdis Hjorths Arv og miljø. Det er sikkert så mange av oss som vil anbefale den, og hvorfor være original når romanen er så tenkende og enestående god?

 

 

 

 

Det må bli Bruce

Ottar Samuelsen, forlegger, Dinamo:

 

 

– Det må bli biografien til Bruce Springsteen, Born to run. Han viser i den at han er en gudbenådet historieforteller. Også når det ikke er tonefølge til tekstene hans.

 

 

 

 

Om fordums nasjoner

Finn Jørgen Solberg, forlegger, Vega:

 

 

– Om jeg må velge en; Bjørn Berges Landene som forsvant. Om jeg får snike inn en barnebok også: Vesla Vetlesens Livet i fjæra.

 

 

 

Selvhjelp

Anja Marheim, forlagssjef i Bastion:

– Jeg syns Synnøves system er en fascinerende bok og konsept, og liker idéen om at det går an å rydde seg glad. Noe så sjeldent som en praktisk selvhjelpsbok med et rørende bakteppe, fra et nytt og spennende forlag.

 

 

 

 

Velger Hjorth

Alexander Elgurén, forlegger, Pantagruel:

 

 

 

Arv og miljø av Vigdis Hjorth!

 

 

 

 

 

Hyller Hålke

Anne Gaathaug, forlagssjef i Kagge Forlag:

 

 

– Jeg kjøpte forleden Hålke av Helene Uri. Jeg hørte forfatteren lese og fortelle på arrangementet «Felling og fortelling», der vi satt 60 strikkende damer og lyttet til Helene lese og fortelle fra boken. Utrolig besnærende historie.