Dette er Oscar-bøkene

Natt til mandag gikk årets gjeveste filmprisutdeling av stabelen, og blant vinnerne finner vi flere adapsjoner av både kjente og ukjente bøker. Her kan du se listen over hvilke bøker som ble til Oscar-vinnere.

Det var en Oscar-utdeling som vil gå inn i historiebøkene.»Moonlight», som etter mye virvar fikk sin Oscar, for beste film er basert på et skuespill. Og det er flere bøker blant Oscar-vinnerne. 

«Moonlight» ble en av kveldens store snakkiser. Ikke bare stakk filmen av med hele tre priser, blant dem prisen for beste film – til slutt. Filmen er basert på et semi-biografisk skuespill, In Moonlight Black Boys Look Blue, skrevet av Tarell Alvin McCraney. Han skrev stykket som terapi etter morens død av AIDS. Filmen følger livet til en afro-amerikansk mann fra barndom til voksenlivet i et tøft nabolag i Miami, mens han forsøker å finne sin plass i verden.

 


BESTE FILM: Mahershala Ali i Moonlight, som også vant prisen
for beste mannlige birolle og ble dermed første muslim til å motta en Oscar-statuett.

 

Barnebøkene hevder seg

To kjente barnebøker stakk også av med små Oscar-gullstatuetter. «Jungelboken» vant blant annet pris for beste visuelle effekter.  Den kjente fortellingen om Mowgli som blir oppdratt av ulver i Indias jungel har blitt filmatisert en rekke ganger, og er kanskje mest kjent i Disneys animasjonsdrakt. Den nye Jungelboken-filmen basert på Rudyard Kiplings fortelling lener seg nettopp stort på det visuelle. Alle dyrene Mowgli møter er animert, men stemmene kommer fra flere av vår tids mest kjente skuespillere, som for eksempel Ben Kingsley, Bill Murray og Scarlett Johansson.

 


JUNGELBOKEN: Mowgli (Neel Sethi) og Raksha (stemme av Lupita Nyong’o)

 

Harry Potter-universet vant også sin første Oscar i natt. Den første filmen i den planlagte trilogien «Fabeldyr og hvor de er å finne» vant pris for beste kostymedesign. Boken, Fabeldyr og hvor de er å finne av J.K Rowling, er strengt talt en liten blekke, som Harry Potter leser under sin tid på Galtvort. Filmen er basert på forfatteren bak skoleboken Newt Scarmander og hans opplevelser i New York på 1920-tallet.

 

Biroller og lydklipp

Filmen «Fences» var nominert til beste kvinnelige birolle, som Viola Davis vant. Filmen er basert på et skuespill fra 1980. Denzel Washington har hovedrollen som en tidligere stjernespiller i baseball-ligaen for fargede på 50-tallet. Han er bitter over segregeringen i profesjonell baseball, og hans holdninger farger forholdet til Cory, en aspirerende fotballspiller. Davis spiller rollen som kona hans.

 


JAKT PÅ ROMVESEN: Amy Adams og Jeremy Renner fra filmen Arrival.

 

Filmen «Arrival» var nominert i hele syv kategorier, og vant Oscar for beste lydklipp. Filmen er basert på novellen Story of Your Life av Ted Chiang. Når tolv mystiske romskip viser seg forskjellige steder i verden, blir lingvistikkprofessor Louise Banks rekruttert for å tolke språket til hva som tilsynelatende er romvesener.

 

 

Hovedfoto: Selmer media
Jungelboken: The Walt Disney Company Nordic
Arrival: United International Pictures