Ærespris til Jan Erik Vold

Jan Erik Vold (foto: Ulla Montan)

Lyriker, oversetter, formidler og samfunnsdebattant Jan Erik Vold får Kulturrådets ærespris 2014.

I rådsmøtet torsdag 25. september vedtok Kulturrådet å gi lyrikeren Jan Erik Vold Kulturrådets ærespris 2014. Kulturrådets ærespris deles ut til en person som har gjort en innsats av vesentlig betydning for norsk kunst- og kulturliv. Æresprisen er på 600 000 kroner og en æresprisstatuett av billedhugger Elena Engelsen.

I følge Kulturrådets melding mottok Jan Erik Vold budskapet med stor glede.

 

– Veldig hyggelig!

– Dette var veldig hyggelig! Jeg og min kone sitter på en takterrasse i Nice. Her skinner solen. Vi var høye fra før, men er enda høyere nå, sa Jan Erik Vold da han fikk telefon fra rådsleder Yngve Slettholm tidligere i dag.

Rådets begrunnelse lyder som følger: «Den store poeten og formidleren Jan Erik Vold får Kulturrådets ærespris 2014 for sitt lange og aktive kunstnerskap. Han har utviklet den moderne lyrikkens posisjon i Norge, og har gjennom sin konkrete, virkelighetsnære poesi befestet seg som en folkekjær poet med et sterkt samfunnsengasjement. Han har gjennom hele sin tid som kunstner hatt en særlig evne til å nå ut til folk i alle aldre og over hele landet, både med sin egen og andres lyrikk, og med sine ytringer.»

 

Gjorde lyrikken folkelig

– Han er ikke bare et symbol for en marginalisert kunstform, han er også en representant for den utskjelte og uforståelige modernisten. I hele sitt kunstnerliv har han blandet kunstformer, spesielt med å koble lyrikk med scenekunst, musikk og billedkunst til jazzakkompagnement og billedkunst. Han har en særskilt evne til å nå ut til et bredt lag av folket og vise at smal lyrikk kan bli folkelig. I sin formidlingsglede har han også løftet fram andre forfattere, og han er en ivrig samfunnsdebattant for saker som skøytesport, Bislett Stadion og Oslo-trikken, sa rådet under møtet 25. september.

Gjorde lyrikken folkelig

Jan Erik Vold (født 18. oktober 1939 i Oslo) debuterte i 1965 med diktsamlingen «Mellom speil og speil» og var et sentralt medlem av Profil-kretsen. Vold bor i dag i Stockholm og er fortsatt aktiv som forfatter og samfunnsdebattant. I sin siste store utgivelse «Store hvite bok å se» fra 2011 finner vi tekster om barndom, forelskelse, ekteskap, alder, religion, tid og snø. I år har han samlet Alf Prøysens lørdagsstubber i et stort verk (2014).

Dikteren har også bidratt sterkt til å løfte andre poeter. Han er kjent for en rekke gjendiktninger av blant annet Bob Dylan, William Carlos Williams og Frank O’Hara. Dessuten har han skrevet introduksjoner til flere norske og utenlandske lyrikere, redigert lyrikkantologier og utgitt samlede dikt av blant annet Ernst Orvil, Olav H. Hauge og Gunvor Hofmo.

 

Aktiv samfunnsdebatant

Gjennom hele sin tid som kunstner har Vold vært en aktiv samfunnsdebattant, enten det gjaldt skøytesport, Oslo-trikken eller Bislett Stadion. Med sin umiskjennelige og karakteristiske stemme, har han spredt lyrikken ut til publikum i sine diktopplesninger, ofte med jazzakkompagnement. Han har gitt ut en rekke album med kjente musikere som Jan Garbarek, Egil Kapstad og Chet Baker.

Vold har mottatt flere priser for sin lyrikk, blant annet Tarjei Vesaas’ debutantpris i 1966, Kulturrådets oversetterpris i 1992, Doblougprisen i 1998, Brageprisens hederspris 1997 og Anders Jahres kulturpris i 2012. Han har to ganger vært nominert til Nordisk Råds Litteraturpris, og i 2000 ble han utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Oslo.

Tidligere prisvinnere

Siden 1968 har Kulturrådet delt ut sin årlige ærespris. Listen over prisvinnere inneholder en rekke kjente navn fra norsk kulturliv, blant annet Alf Prøysen, Sigbjørn Bernhoft Osa, Harald Sæverud, Arne Nordheim, Anne-Cath Vestly, Arve Tellefsen, Liv Ullmann, Sverre Fehn, Kjartan Slettemark, Jan Garbarek, Jon Fosse, Mari Boine og Inger Sitter. Æresprisen for 2013 gikk til Anne Borg.

Æresprisen 2014 deles ut i begynnelsen av desember.

 

(Kulturrådet / Foto: Ulla Montan / Gyldendal Norsk Forlag)