Æres-Riverton til Jo Nesbø

En sjelden ære: Rivertonklubbens ærespris er tildelt forfatteren Jo Nesbø. Prisen, en gyllen revolver, ble utdelt under åpningen av Krimfestivalen i Oslo. 

Det skulle bare mangle, vil nok mange si: Jo Nesbø kunne i dag motta en gyllen revolver, som bevis på at han nå er hedret med Rivertonklubbens ærespris.

– Prisvinneren skriver intenst spennende og medrivende bøker. Millioner av lesere har trykket hans hovedperson Harry Hole til sitt bryst, sier Tom Egeland, president i det kriminallitterære selskapet Rivertonklubben.

Mens den årlige Rivertonprisen går til fjorårets beste krimroman, deles æresprisen ut til en som «har gjort en særlig innsats for norsk kriminallitteratur, her hjemme eller utenlands.»

 

– Blant verdens ti mest leste

– Ingen annen krimforfatter – eller forfatter i det hele tatt – har lokket så mange lesere til norsk bokhandel som prisvinneren, sier Rivertonklubbens president Tom Egeland. – Og aldri før har lille Norge hatt en forfatter som – med et salg på 28 millioner bøker på 50 språk – er blant verdens ti mest leste krimforfattere.

 

tomegelandskrivemaskin1

Riverton-president Egeland: – Ingen andre har lokket så mange bokhandelen.

 

Rivertonklubbens ærespris henger høyt. Siden den første utdelingen til André Bjerke i 1973 har kun ni fått den opprinnelige Rivertonklubbens ærespris. I tillegg har fem forfattere fått Rivertonklubbens Internasjonale Ærespris. Jo Nesbø er den femtende mottakeren av æresprisen, hvis vi inkluderer både norske og internasjonale æresprismottagere.

 

Rivertonklubbens ærespris:

1973: André Bjerke

1976: Bjørn Carling

1978: Gerd Nyqvist

1990: Tage la Cour

1991*: Ruth Rendell

1992: Nils Nordberg

1993*: P.D. James

1997: Willy Dahl, Sigurd B. Hennum og Torolf Elster

1997*: Ed McBain

2006*: Maj Sjøwall

2012: Varg Veum (Gunnar Staalesens berømte hovedperson)

2012*: Henning Mankell

2016: Jo Nesbø

*) Rivertonklubbens internasjonale ærespris.

 

Torolf Elster er den eneste som har mottatt både den ordinære Rivertonprisen (1982) og Rivertonklubbens ærespris (1997).

 

 

Foto Nesbø: Victoria Jelsø Spanthus