Æres-Brage til Økland

Einar Økland får Brages hederspris for sitt forfatterskap.

Einar Økland (75) mottok i kveld hedersprisen under Bragepris-utdelingen i Dansens hus i Oslo.

 

Einar Økland debuterte allerede i 1963 med diktsamlingen Ein gul dag, og har siden skrevet et stort antall diktsamlinger, noveller, essays, drama, romaner, barnebøker og sakprosa. Han har også tidligere mottatt en rekke priser, senest for et par uker siden, da han fikk Språkprisen 2015 av Språkrådet «for framifrå bruk av norsk i sakprosa».

Einar Økland er født i Valestrand i Sveio kommune i Hordaland, og etter mange år i blant annet Oslo og Bodø er han nå tilbake i hjemkommunen der han har bodd siden 1985. Han bor sågar i Einar Øklands vei, og er sannsynligvis den eneste forfatteren i Norge som bor i en vei oppkalt etter ham selv.

 

Utdannet psykolog

DSC00309Einar Økland er utdannet psykolog, men har brukt nesten hele sitt voksne liv på litteratur. Økland var sentral i den såkalte Profil-kretsen på sekstitallet og også i det legendariske tidsskriftet Basar på syttitallet. Han var også en av grunnleggerne av Norsk forfattersentrum, da det så dagens lys i 1968. Han har også vært forlagskonsulent, konsulent for Bokklubben Nye Bøker og bokanmelder i VG. I tillegg til professor ved Høgskulen i Volda.

I 2013 ga Økland ut det 45 år gamle manuskriptet Statsministerboka og fikk mye oppmerksomhet om det.  Utgivelsene hans i alt teller ca 80, i de aller fleste sjangere.

Du kan lese om mer Økland og Statsministerboka her.

 

 

«Sjangeroverskridande»

Samlaget skriver dette om Økland på sine nettsider:

«Frå Øklands omfattande og mangslungne produksjon har særleg tekstsamlinga Amatør-album (1969) og romanane Galskap (1971) og Stille stunder (1974) blitt ståande som klassikarar. Samtidig som dei er sjangeroverskridande og eksperimentelle, inneheld bøkene den særeigne ironien og humoren, dei burleske innfalla og det stilistiske mangfaldet som kjenneteiknar Øklands forfattarskap. Sjølv har Økland trekt fram diktsamlingaVandreduene (1968) som ei av sine viktigaste bøker: «Alt eg seinare har skrive, tykkjast ha sprunge ut frå teksttypane iVandreduene,» skriv han i etterordet til jubileumsutgåva av boka som blei gitt ut i 2010.»

Les også: Toppet (Sam)lag feiret Økland

– Mitt beger er fullt. Jeg har fått alt det jeg drømmer om. Det betyr ikke at jeg ikke kan ønske å slå noen i hjel, sa hovedpersonentil BOK365 under en tilstelning i Bergen i fjor.

Begeret ble om mulig enda fullere i kveld.