Valentines-date? Ikke med disse …

Her er ti av de minst romantiske fra bøkenes verden - noen du helst IKKE vil motta en hjerteformet konfekteske fra i dag.

Valentinesdagen er dagen for de store kjærlighetserklæringene. Den amerikanske tradisjonen, som kan spores helt tilbake til Sankt Valentins martyrdød den 14. februar, rundt år 273 før Kr., har løpet av de siste årene virkelig slått rot i Skandinavia. Selv tidligere kritikere til denne kommersielle helligdagen har måttet gi etter. 

Og hvilket bedre sted å finne slike storslåtte kjærlighetshistorier enn i litteraturens verden? Vi har alle drømt oss bort i beskrivelser av kjærlige møter og betydningsfulle blikk. Hvem skulle vel ikke ønsket å motta en hjerteformet konfekteske fra selveste Mr. Darcy? Eller drømt om en måneskinnstur arm i arm med enten Rhett Butler eller Jane Eyre. Men litteraturen er også full av karakterer du helst ikke ønsker at skal møte opp utenfor døren din med en bukett roser på Valentinesdagen. I en uromantisk vri på denne dagen tar vi for oss noen av disse, og håper at ingen får en like uromantisk kavaler for dagen.

 

1. Norman Bates (fra Psycho av Robert Bloch, 1959)

NormanBates

 

Det er alltid hyggelig og tiltrekkende at en mann er glad i moren sin, men når Norman Bates tar opp i seg sin mors personlighet etter å ha drept henne og hennes elsker, er det kanskje å ta det litt for langt.  Blander man det med store sjalusiproblemer får man en personlighetsforstyrrelse som ingen søte ord eller røde roser kan rette opp i. Etter å ha blitt emosjonelt misbrukt av sin mor i en årrekke og opplært til at alle kvinner utenom henne er horer, er det vanskelig å få et sunt forhold til kvinner. Selv i døden fortsetter moren å dominere Norman like mye som da hun levde, og hans trang til å kle seg ut som henne for å undertrykke tanken om mordet han begikk er foruroligende. Tenk, dere kan faktisk ende opp med å ha på dere samme kjole på stevnemøtet! En mann som kler seg ut som sin mor, hater kvinner og nyter mord, voldtekt, kannibalisme og nekrofili er ikke akkurat den perfekte gentleman du vil tilbringe Valentinsdagen ilag med.

 

2. Hannibal Lecter (fra Den røde drage, Nattsvermeren, Hannibal, Hannibal Rising av Thomas Harris)

1120961779_db7555408e_o

 

Man trenger ikke å være en spesielt god menneskekjenner for å skjønne at en mann som går under tilnavnet Kannibalen Hannibal kanskje ikke er en ideell middagspartner. Men han derimot vil kanskje nettopp definere deg som ideell til en middag, men da etter helt andre standarder. Koseuttrykk som «du er til å spise opp» blir med ett ikke like søtt når det kommer fra hans munn. Ei heller er det sexy at han kler av deg med øynene – å bli sett på som et stykke kjøtt blir plutselig alt for virkelig i denne situasjonen. Vi snakker her om en briljant psykiater, med en sensasjonelt god hukommelse og luktesans, like fullt en kaldblodig morder med mørke tvangstanker, sadistiske tendenser, blandet med en stor kunnskap om den menneskelige anatomien og kampsport. Det lureste er nok å takke nei til middagen og chiantien han tilbyr?

 

3. Amy Dunne (fra Flink pike av Gillian Flynn)

AmyDunne

Vakker, morsom, intelligent og fullstendig gal. Amy Dunne er den perfekte kvinne, men bare fordi hun bevisst inntar rollen som din fantasikvinne. Hun er med andre ord ikke ekte, og når hun først bestemmer seg for å være seg selv kollapser alt. Hun må alltid ha rett, og urettferdighet gjengjeldes med grusom hevn. Amy tar bortskjemt drittunge-syndromet til et helt nytt nivå. Hun vil ha total kontroll over alt, til og med din frie vilje, og skyr ingen midler for å oppnå sine mål. Løgn, manipulering, utpressing og drap er hverdagen til denne djevelen i forkledning. Tror du kan bestille hva som helst til middag under stevnemøtet deres, må du tro om igjen. Du kommer deg kanskje unna, men når du kommer hjem ligger det helt sikkert en kanin og koker i en kjele på kjøkkenet.

 

4. Dolorosa Uffert (fra Harry Potter-serien av J.K Rowling)

DolorosaUffert

Damen som har blitt beskrevet som den ondeste litterære karakteren gjennom tidene er så absolutt ikke en du vil motta blomster fra på Valentinsdagen. Uffert er en stygg, liten kvinne, som mangler et moralsk kompass og ikke skyr noen midler for oppnå sin vilje og maksimere sin makt.  Ondskapen gjemmer hun bak et kvalmende søtt ytre ikledd pusete og rosa klær, og en barnslig, men dog nedlatende, talemåte. Hun har fanatiske fordommer mot dem hun definerer som de anormale i samfunnet, og driver i mange år regelrett «heksejakt» på dem. Det skumleste er at hun har loven og departementet i ryggen, og hun bruker sin politiske makt for alt hva det er verdt. Hvis hun ikke får sin vilje, ender du opp med et fengselsopphold. Hun er personifiseringen av et totalitært regime som slår ned på fri tale, mangfoldighet og statlig kritikk. Hun er et selverklært disiplinpoliti og et stevnemøte med henne vil være like trivelig som en middag med en ond, premenstruell dronning uten anlegg for sinnemestring.

 

5. Edward Cullen (fra Twilight-serien av Stephenie Meyer)

EdwardCullen

Med hva som blir beskrevet som et umenneskelig vakkert ytre, og en sjarmerende og høflig væremåte er det ikke rart at ungpikene svermer for denne udødelige kjekkasen. Men bak hans vakre ytre skjuler det seg et monster. Det at han er vampyr og konstant ønsker å drikke blodet ditt er bare det første røde flagget. Den mentale ustabiliteten hans er faretegn nummer to, og, tro det eller ei, mer foruroligende enn blodtørstigheten. Hvis vi ser på oppførselen hans i bøkene, er dette noe du kan forvente deg dersom du blir hans utkårede: overvåking mens du sover, overanalysering av situasjoner og påfølgende raserianfall, diktering av dine valg, formeninger om hvilke venner du skal vanke med og oppmuntring til å bedra familien din. Altså, mer enn nok til å bli ilagt et besøksforbud. Et annet faktum som også ikke trekker i hans favør er at han selv er over hundre år gammel, men velger å innlede et forhold til en 17 år gammel jente. Her er det altså snakk om en overgriper med seriøse atferdsvansker, som kun ønsker å våke over deg mens du sover og å rive ut strupen din. Ikke en du tar med hjem til mamma, med andre ord.

 

 

6. Gollum/Smeagol (fra Ringenes Herre av J.R.R Tolkien)

458309472_4fa5fd618a_o

 

Selv om de fleste hevder at utseende ikke spiller noen rolle, er det vanskelig å se forbi Gollums ytre. Årevis med påvirkning av Saurons makt og en mannsalder i isolasjon har tydelig satt sine spor i den forhenværende hobbitten. Gollum er mer dyr enn han er menneske, noe som vises i hans primitive væremåte. Et stevnemøte med ham vil mest sannsynlig bestå av fisk han fanger, men ikke tilbereder, og middagen inntas i hans hule. Men Smeagol, det lille menneskelige som er igjen i dyret, er snill og varm. Hans eneste ønske er å bli elsket, og å føle menneskelig kontakt. Men ringens grusomme grep om Smeagol er for sterkt, og hans alter ego Gollum slipper aldri taket. Den stakkarslige skapningen lider av det som nærmest kan beskrives som en schizofren lidelse, og etter et stevnemøte vil du se deg nødt tid å parafrasere Prinsesse Diana og si; «det var tre av oss på denne daten». Dessuten er tanken om at dette kan føre noe sted forbi et kjæresteforhold fåfengt, han vil jo aldri gi deg gullringen du ønsker.

 

7. Annie Wilkes (fra Misery av Stephen King)

10894722186_5359eae79a_h

 

Alle forfattere liker fans, men noen kan kanskje ta litt overhånd. Annie Wilkes tar det å være fan til et helt nytt nivå, og må betegnes som alle forfatteres mareritt. Ikke bare sperrer hun favorittforfatteren sin inne og tvinger ham til å skrive bøker om hennes elskede karakter Misery, men når ting ikke går hennes vei går alt i svart og hun knuser knærne hans i et hevnangrep. Annie er en utspekulert kvinne, som skjuler seg bak et uskyldig ytre. Hun lider av ekstrem paranoia og er tilbøyelig til voldelige trassanfall på grensen til sadomasochisme. Personlighetsforstyrrelsen blandet med en sykelig fascinasjon for romantiske fortellinger gir oss en stalker fra helvete. Hvis dette er din valentindate, vil du kanskje oppleve en hyggelig middag med en litt nevrotisk eldre kvinne. Det vil si, hyggelig helt til hun knuser kneskålene dine slik at du aldri kan forlate henne. Men du er kanskje ikke hennes type – det er forfatterne blant våre lesere som må passe seg.

 

 

8.Heathcliff (fra Stormfulle Høyder av Emily Brontë)

Heathcliff

Mange mener Heathcliff er litteraturens mest romantiske karakter, og mang en kvinne har ønsket å løpe over de skotske heiene hånd i hånd med denne kjekkasen. Men denne anti-helten er langt fra en ideell kavaler. Med sin respektløse og manipulerende holdning mot menneskene nær ham er han nesten å regne som en bad body heller enn et romantisk forbilde. Hans likhet med de klassiske heltene i romantiske noveller starter, og stopper, ved hans stakkarslige holdning som en torturert sjel. Heathcliff forandrer seg aldri, og er i bunn og grunn så langt fra romantisk som man kan få det. Et stevnemøte med Heathcliff vil bestå i at han kun måler deg opp mot sin elskede Cathrine, som i hans øyne er den perfekte kvinne – et bilde du aldri kan leve opp til. Det blir nok ikke noen løpetur over skotske heier, men heller et stevnemøte med en demon i menneskekropp.

 

9. Hedda Gabler (fra Hedda Gabler av Henrik Ibsen)

Heddagabler

 

Hedda Gabler er kanskje en fornem kvinne med bein i nesa og silke på tungen, men så absolutt ingen perfekt valentinesdate. Hun setter moderne karrierekvinner i skyggen med sine ønsker om personlig vinning. Hun har et kynisk syn på ekteskap og kjærlighet, og gifter seg med sin mann kun for pengenes skyld. Hennes manipulerende holdning, med nesetippen i sky, fører til at hun nærmest oppmuntrer sin mann til selvmord. Hun er en svært uberegnelig dame, som er kravstor og dyr i drift. Dersom hun blir din date må du vite at hun har blitt vant til en viss livsstil og forventer ikke noe mindre enn det beste. Hedda mangler empati og har en vegring mot fysisk nærhet, og bak den kjølige roen ulmer det svarte løgner og bedrag. Hun lever et liv i frykt for at hennes rykte skal svertes, og er kun opptatt av status og samfunnets konvensjoner. I karakteren hennes møtes en klassisk Frogner-frue og Amy Dunne fra Flink pike. Her ligger det an til et stevnemøte av den kjølige sorten.

 

10. Miss Trunchbull (fra Matilda av Roald Dahl)

Misstrunchbull

 

Ting var ikke nødvendigvis bedre før, noe Miss Trunchbull er et godt eksempel på. Hun er bokstavelig talt av den gamle skolen, og som rektor styrer hun med jernhånd. Som person er hun ond og som lærer er hun streng og grusom. Hun er fryktet av både elever og lærere, mye grunnet sin sadistiske form for irettesettelse. Hun hevder hardnakket at fysisk disiplin er det eneste barn forstår og har til og med konstruert sitt eget hjemmelagde torturkammer rett under rektorkontoret. Miss Trunchbull hater barn, så pass mye at hun selv nekter for å ha vært et. En date med henne vil nærmest fortone seg som en Monty Python-sketsj. Hun har sikkert allerede spist opp konfektesken før hun får overlevert den til deg. På restauranten spiser hun med hele kroppen, og snakker kun om seg selv.