1001 verdensborgere i Bergen

Fullt hus under foredraget til Karin Bojs på Verden i Bergen lørdag.

Det var ny publikumsrekord da sakprosafestivalen "Verden i Bergen" ble arrangert for fjerde gang lørdag. Hele 1001 personer kom for å høre viktige stemmer fra ti forskjellige land.

​​​​​​​​​Stinn bakke dagen igjennom, kunne arangørene registrere. 1001 publikummere var innom 18 arrangement på Litteraturhuset i Bergen, og det var altså ny besøksrekord.

– Dagen forløp på beste vis. Alt gikk bra, sier en svært fornøyd festivalsjef Theresa Grøtan, og forteller at publikum også satte pris på det de fikk høre og se.

Fornøyd festivalsjef: Teresa Grøtan. Foto: Helge Hansen

Les også: Jorden rundt å én dag

Fornøyde deltagere

Også forfatterne likte seg, skal vi tro festivalsjefen.

– Vi har til nå ikke hatt en eneste misfornøyd​​ forfatter her. De er så blide og positive, skryter av festivalen, av omgivelsene og ikke minst er de begeistret for å få treffe hverandre. Den britiske forfatteren Bella Bathurst kalte programmet for en «briljant miks av forfattere». Hun skrev at festivalen hadde utvidet perspektivet hennes på Europa og på sakprosa. Slikt er veldig hyggelig å høre. Det var også fantastisk å treffe bulgarske Kapka Kassabova. Hun var en drøm å snakke med både på scenen og utenfor, sier Teresa Grøtan.

Kapka Kassabova i samtale med Teresa Grøtan.

Ny, stor festival neste år

Omtrent 30 deltagere fra ti forskjellige land var til stede på den fjerde utgaven av Verden i Bergen, som kan bli den siste. Neste år arrangeres nemlig den nye store litteraturfestivalen i Bergen for første gang. Etter planen skal den fokusere fifty – fifty på skjønnlitteratur og sakprosa. Hva som da skjer med Verden i Bergen er opp til arrangøren NFF. Verden i Bergen-sjef Teresa Grøtan er dessuten ansatt som festivalsjef for den nye festivalen, og begynte i den jobben 1. februar.

Ahmedur Rashid Chowdhury og Tomm Kristiansen bidro til ny publkumsrekord på festivalen.

Møteplass

1001 personer kom lørdag og satte rekord. I fjor kom 930 publikummere, og det var rekord da.

– Det er mange fine minner fra festivalen de årene den har holdt på, sa Grøtan til BOK365 før den foreløpig siste ble sparket i gang. – Men litt generelt har det vært utrolig gøy at vi har skapt en møteplass for norske og internasjonale forfattere.

 

(Foto: Eivind Senneset/Verden i Bergen)