Jorden rundt på én dag

Det er klart for sakprosafestivalen Verden i Bergen igjen. Lørdag 17. februar er dagen, og programmet er variert og spennende. Temaet i år er Lengsel.

– Vi forsøker å lag en rød tråd på denne festivalen, sier festivalsjef Teresa Grøtan til BOK365. – Det vil si at vi ikke fokuserer på å få flest mulig «stjerner» til festivalen, men heller lager en helhet. Temaet lengsel er nok mer i abstrakt form hos oss. Lengselen etter identitet og etter å finne sin plass. Lengselen etter å gjøre noe godt.

Éndagfestival

Festivalen arrangeres på Litteraturhuset i Bergen hele dagen lørdag 17. februar 2018 og den er åpen og gratis for alle. Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF) som står som arrangør, og festivalen støttes av Fritt Ord, Kulturrådet, Bergen kommune og Norsk forfattersentrum.

Kommer: Kjartan Fløgstad

Programmet sparkes i gang klokken 11, og første post på dagsorden er «Jorda rundt på 80 minutt». Her får publikum bli med i sporene til Phileas Fogg fra Jorden rundt på 80 dager. Som Mr. Fogg reises det østover. Kjartan Fløgstad tar for seg Moskva, Katrine Sele Singapore, Dag Hoel presenterer Havanna og Per Buvik tar for seg Paris.

Våpen og ytringsfrihet

Årets program er svært variert og mangfoldig, og du får altså alt på ett sted på én dag. Men hva ser festivalsjefen selv mest frem til?

– Det er nesten umulig å svare på, sier Teresa Grøtan. – Men programposten Norges Janusansikt blir i hvert all veldig spennende. Det handler om Norges to ansikter. Hvordan ønsker vi egentlig å stå frem? Vi er et fredselskende folk, men vi produserer våpen og vi deltar aktivt i kriger.

Og så er det jo ytringsfriheten. En post på progrmamet heter Ytringfrihet på liv og død. Der møter vi en fribyforfater fra Bangladesh, Ahmedur Rashid Chowdhury, som har satt livet på spill for å ha publisert bøker om religionsfrihet, sier Grøtan.

Du kan lese mer om programpostene nedenfor.

Gleder seg: Festivalsjef Teresa Grøtan

Siste gang?

Omtrent 30 deltagere fra ti forskjellige land er meldt og i år er det Verden i Bergen for fjerde gang. Men det kan meget vel bli den siste. Neste år arrangeres nemlig den nye store litteraturfestivalen i Bergen for første gang. Etter planen skal den fokusere fifty – fifty på skjønnlitteratur og sakprosa. Hva som da skjer med Verden i Bergen er opp til arrangøren NFF. Teresa Grøtan er dessuten ansatt som festivalsjef for den nye festivalen, og begynner i den jobben 1. februar.

Opp mot 1000 besøkende er ventet 17. februar. I fjor kom 930 publikummere, og det var rekord. Grøtan sier det hadde vært fint å passere 1000 enten det blir siste festival eller ikke.

– Beste minne fra disse fire årene?

– Det er mange fine minner. Men litt generelt har det vært utrolig gøy at vi har skapt en møteplass for norske og internasjonale forfattere, sier Teresa Grøtan.

Her er noen av programpostene på festivalen i Verden i Bergen i februar.

Norges janusansikt

Som Grøtan nevnte er Norge et land med to ansikter. Ammunisjon fra Raufoss dreper mennesker over hele verden. Men vi er en fredsnasjon. Norske militære styrker deltar i flere kriger. Men vi er en fredsnasjon. Vi pumper opp olje og gass til milliarder. Men vi er en klimanasjon.

Tre forfattere som har skrevet om dette kommer, og Tomm Kristiansen intervjuer dem om Norges rolle – eller dobbeltrolle – i verden.

Europa sett utenfra

Et annet tema festivalen tar opp er hvordan Europa egentlig ser ut fra den «andre siden», altså fra utsiden? De to spanske El País-journalistene Carlos Spottorno og Guillermo Abril, har reist langs Europas grenser og skrevet bok om det. De kommer og forteller om sitt arbeid og om hvordan boka ble til.

Ytringsfrihet på liv og død

Grøtan nevnte også Ahmedur Rashid Chowdhury (også kjent som Tutul). Et machete-angrep tok nær livet av den bangladeshiske forleggeren og lyrikeren i 2015. Året etter ble han tildelt Pinter International Writer of Courage Award av Margaret Atwood for sitt «enorme, personlige mot» etter å ha blitt forsøkt drept av grupper som misliker hans engasjement. Han kommer og forteller om dette i samtale med Trygve Åslund, som er forlagssjef i Aschehoug og styremedlem i Norsk PEN.

«Vi er alle migranter»

Kommer: Karin Bojs

«Enhver sann europeer er av innvandrerslekt. Det er bare å følge sitt eget DNA-kart bakover i tiden for å innse at nasjonal renhet er en illusjon», skrev kritiker Sven Egil Omdahl da den svenske forfatteren Karin Bojs’ bok Min europeiske familie de siste 54 000 år kom på norsk høsten 2017. Karin Bojs kommer til Verden i Bergen for å fortelle om sitt eget opphav – som også er vår felles slektshistorie – 54 000 år tilbake i tid.

Klimavarsleren

Kommer: James Hansen

James Hansen er romforskeren i NASA som lurte på hvorfor det var så varmt på Venus. Da han skjønte at årsaken var at planetens atmosfære besto av karbondioksid, og at Jorden også ville få en drastisk temperaturendring om vi ikke endret kurs, begynte han å forske på menneskeskapte klimaendringer. I 1988 advarte han den amerikanske kongressen om hva som var i ferd med å skje, og ble med det klimaendringenes første varsler. Han blir intervjuet direkte via video-overføring av forsker og forfatter Henrik Svensen.

Lengselen ut

Norsk utvandring for mange synonymt med den amerikanske prærien. Men hva med de utvandrerne som valgte et annet mål? Historiker Fredrik Larsen Lund forteller om nordmennene som dro til Afrika, Asia, Oseania, Karibia, Sør-Amerika og Antarktis – og om hva de opplevde der. Opphaldet under fjerne himmelstrøk gikk sjelden etter planen, noe spesielt mange sjøfolk fra Bergen fikk erfare.

Identitetens grenser

Kommer: Kapka Kassabova.

Hva skjer med vår identitet når stedet vi vokste opp, blir et annet? Kapka Kassabova vokste opp i Bulgaria, den siste kommunistiske utposten mot sør. I boken Border utforsker hun hjemlandets fysiske, kulturelle og historiske grenser. Kassabova møter lederen for festivalen, Teresa Grøtan, til samtale om flukt og om hvordan oppveksten bak jernteppet har fulgt forfatteren som en skygge gjennom livet.

Hvordan skal vi redde kloden?

Breene smelter, stormene blir voldsommere, havet stiger og arter forsvinner i et skremmende tempo. Hva kan vi gjøre for å stoppe, eller til og med reversere utviklingen? Det er tema når klimaforsker Kikki Kleiven, forfatter Espen Stueland, journalist Anne Karin Sæther og forfatter og geolog Henrik Svensen skal snakke om mennesket, klimaet, tro, tvil, litteratur og forskning.

Festivalen har også et barneprogram, og den varer hele dagen lørdag 17. februar. Du kan lese hele programmet her.

 

Foto: Fløgstad: Julie Pike, Grøtan: Helge Haugen, Hansen: Chip Somodevilla/Getty Images, Kassabova: Marti Friedlander