10 ting du bør vite fra Bransjestatistikken

Adm. direktør Kristenn Einarsson (foto: Vebjørn Rogne)

Den norske bokomsetningen gikk ned hele 6,3 prosent i fjor. Her er ti av de viktigste funnene i dagens ferske årsstatistikk.

I dag foreligger Bokmarkedet 2018 – Forleggerforeningens bransjestatistikk, en statistikk som gir en grundig innsikt i omsetningen i bransjen, fordelt på ulike sjangre, formater og salgskanaler. Fasit: Den generelle omsetningsnedgangen som begynte i 2017 fortsetter gjennom 2018. trass i en sterk vekst i strømmeinntektene, ender den totale bokomsetningen ned 6,3 prosent.

– Bokbransjen er i en spennende omstillingsfase. Digitale utgivelser, og særlig strømming, står for en stadig økende del av omsetningen. Som for andre bransjer gir overgangen til mer digitalt salg lønnsomhetsutfordringer, sier Kristenn Einarsson (bildet), administrerende direktør i Forleggerforeningen.

– Boka som medium er i spiss konkurranse med strømming av tv-serier og film, og med annet innhold på nettet. Selv om omsetningen går ned, kan det se ut som at volumet er relativt stabilt, kanskje med en økning. Dette baseres på anslag over antallet solgte bøker i alle format og inkluderer det som lyttes til via strømmetjenestene. I tillegg vet vi at mange lesere ønsker å lese mer enn det de gjør, så her er det et mulighetsrom. Bransjens aktører må sammen bidra til at boka når ut til flere, sier Einarsson.

Her er 10 av de viktigste funnene i Bokmarkedet 2018 – Forleggerforeningens bransjestatistikk:

  1. BOKOMSETNINGEN ER NED 6,3 PROSENT. Under dette ligger i en forventet nedgang (minus 12,8 prosent) i omsetningen av læremidler, foran nye læreplaner for grunnskole og videregående skole høsten 2020. Utviklingen i allmennmarkedet, altså skjønnlitteratur og sakprosa for voksne og barn, viser en nedgang på 5,6 prosent.
  2. FØRSTE STORE KNEKK: De siste ti årene har utviklingen i den norske bokomsetningen vært så å si paddeflat rundt 5,6 mrd. årlig (med en mindre dropp i 2012). Fjorårets nedgang til 5,156 mrd. er derfor første store nedgangsår.
  3. STRØMMING TIL HIMMELS: Blant salgskanalene er det ikke uventet strømmetjenesten som besørger den største omsetningsøkningen i fjor – fra 113 mill. kr i 2017 til 184 mill. kr totalt hos Fabel og Storytel, en økning på 71 mill. kr (62,7 prosent). Antall lyttinger økte med hele 82,4 prosent, fra 2 millioner til 3,7 millioner, hvilket vil tilsi en inntektsreduksjon per lytting. Kulturrådets innkjøp er den andre «hovedkanalen» som går i pluss, med en økning fra 182 til 203 mill. kr.
  4. BOKHANDELEN TAR STØYTEN: Bokhandelen tar den største støyten i kroner, med nesten 200 mill. kr, fra 2 918 mill. kr til 2 720 mill. Det er en nedgang på 6,8 prosent.
  5. MEN ARK ØKER og er den største bokhandelkjeden – nå for første gang med større netto bokomsetning enn Norli og Libris samlet.
  6. DAGLIGVARE-OMSETNINGEN STUPER: Bokomsetningen gjennom dagligvare og kiosk står for det største prosentuelle fallet og stuper med 26,6 prosent – fra 455 til 334 mill. kr. Biblioteksentralen må tåle en nedgang på 13,6 prosent – fra 684 til 591 mill. kr, hovedsakelig grunnet redusert salg av lærebøker til skoleverket. Bokklubbene er ned 4,6 prosent – fra 413 til 394 mill. kr
  7. SKJØNNLITTERÆR NEDTUR: Ser vi på fordelingen av omsetning per bokgruppe, er det skjønnlitteraturen som må tåle den største reduksjonen. For første gang på mange år faller totalomsetningen her under milliarden, helt ned til 894 mill. kr. Det er en reduksjon på 12,1 prosent fra 1017 mill. kr i 2017 til 894 mill. kr i 2018. Også billigbokomsetningen får juling, med en reduksjon på 9,8 prosent – fra 539 til 486 mill. kr. Det er verdt å observere at det sannsynligvis er nettopp disse to gruppene som merker økningen i strømme-omsetningen mest. Men denne økningen utligner på ingen måte fallet for de førstnevnte.
  8. CAPPELEN DAMM er fremdeles Norges største forlag, og er markedsleder i rundt et dusin bokgrupper – blant dem billigbøker, flere barnebok- og oversatt-kategorier.
  9. TRONSKIFTE I NØKKEL-KATEGORIER: Gjennom flere år har Aschehoug og Oktober vekslet på førsteplassen innenfor norsk skjønnlitteratur for voksne. Nå overtar Gyldendal teten – og de tar også et solid kliv opp til topp-plassen for norsk sakprosa.
  10. DOMINANT DUO: Norges to største forlag, Cappelen Damm og Gyldendal, har nå sammen over 60 prosent av den norske bokomsetningen, ifølge Bokmarkedet 2018 – Forleggerforeningens bransjestatistikk. Dette trass i at Cappelen Damm måtte tåle et betydelig fall i nettoomsetningen, på rundt 74 mill. kr. Også Aschehoug måtte tåle en nedtur, etter et svært godt 2017. Aschehoug-nettoomsetningen endte på 281 mill. kr, ned fra 347 mill. året før.

 

Les også:

Gyldendal topper gjeve kategorier

Her er Norges største forlag

ARK er klart størst