Gullegg til Liv Gulbrandsen

GULLBOKEN: Liv Gulbrandsen, Espen Holtestaul, Sagene Bokhandel og Groruddalen litteraturfestival ble priset under Bokdagen i kveld.

På tampen av Bokdagen var det duket for utdeling av Gullboken, prisen som skal løfte frem dem som har gjort en ekstra innsats i blant mange flinke folk i bokbransjen. Juryen kan også dele ut hedersprisen Gullegget, og denne ble i år tildelt den særdeles uredde, uærbødige og champagneflaske-sprudlende formidler Liv Gulbrandsen.

Her er vinnerne, med juryens begrunnelser:

Årets markeds- eller formidlingstiltak: Groruddalen litteraturfestival

Denne prisen skal gå til en kampanje, formidlingstiltak eller annen form for publikumsrettet tiltak, som har bidratt til å spre og å øke entusiasmen og interessen rundt boka. Og det har årets prisvinner, som viser at det ennå er områder som ikke er inntatt fullt og helt.

Årets prisvinner har maktet å tette et hull, og samtidig latt publikum få et blikk på livet, byen og samfunnet fra flere vinkler – gjennom ulike former for tekster – enten det er gjennom hiphop, humor eller oppvekstskildringer.

ÅRETS FORMIDLERE: Helene Voldner og Groruddalen litteraturfestival (foto: Vebjørn Rogne)

Norge har mer enn nok litteraturfestivaler, er det noen som hevder. De tar selvsagt feil. Men i Oslo er det i hvert fall mer enn nok som skjer? Feil igjen. I sentrum er det mye som foregår på litteraturfronten, men hovedstaden er mer enn Litteraturhuset, forlagshusene og kvartalene i bykjernen.

Gjennom fem dager og tredve programposter i september gjorde Deichman Stovner, Nordtvet, Bjerke og Furuset bibliotek og aktivitetshus et gedigent felles løft. Målet: Å få folk til å oppdage nye deler av sitt nærområde, nye bokoaser og nye betraktninger gjennom litteraturen.

Årets prisvinner er – som dere for lengst har skjønt – Groruddalen litteraturfestival!

Årets bokhandlere og bokhandel: Sagene Bokhandel

Årets vinner er en favoritt i sitt nærmiljø. Den har markert seg i bydelen sin som et sted hvor nye kunder sjarmeres av de ansattes engasjement og upretensiøse stil, mens kjenninger kommer igjen og igjen på grunn av god service, et håndplukket sortiment og kunnskap om bøkene. Bøkene dekker lokalet fra gulv til tak, det finnes noe for enhver leser hos vår vinner. Årets bokhandel er blant de få frie bokhandlene i landet, og fremstår som en sterk, uavhengig, kompetent institusjon for språk- og leseglede- noe den har vært siden 1936. De nye eierne av bokhandelen har imidlertid løftet den til nye høyder. De har jobbet tett med bydelen og det lokale næringslivet, og samler naboene rundt med tilstelninger for små og store – som litteraturfestival, forfattertreff, egne skrivekurs, barnebokfest, fortellerstunder, tegnekonkurranser, sjakkdager, og quiz. Det er veldig tydelig på kundenes lojalitet og tilbakemeldinger at bokhandelen er en viktig aktør på Sagene og at deres engasjement for litteratur smitter, og at de sprer genuin leseglede. Årets bokhandel er Sagene Bokhandel, drevet av Espen og Angelique!

Årets redaktør: Espen Holtestaul

Redaktøren er en sentral spiller i å gjøre bøker så gode som mulig. Årets redaktør er intet unntak. Ved sitt standhaftige arbeid gjennom en årrekke har årets redaktør hjulpet fram utallige gode bøker og forfatterskap.

HAR LØFTET EN SJANGER: Espen Holtestaul (foto: Einar Aslaksen)

Men ikke nok med det. Årets redaktør har også bidratt sterkt til å heve statusen til en hel sjanger. Uten denne redaktøren hadde ikke den moderne, kunstneriske norske tegneserien vært på det høye nivået den befinner seg i dag. Redaktøren har sørget for en oppblomstring av det alternative tegneseriemiljøet i Norge og har hjulpet fram verk av storheter som Steffen Kverneland, Pushwagner, Lars Fiske, Anna Fiske, Mette Hellesnes, Christopher Nielsen og mange, mange flere. Redaktøren har vært essensiell i å bygge opp nye norske tegneserieskapere. Gjennom sitt uavhengige forlag No Comprendo Press har denne ildsjelen gjennom 27 år satt sterke spor og satset kompromissløst på kvalitet. Både som redaktør og forlegger har han stått bak mange unike og prisvinnende prosjekter og bøker.

Prisen for årets redaktør går til Espen Holtestaul!

Gullegget: Liv Gulbrandsen

Alle her i dag er opptatt av god litteratur. Og alle her er opptatt av at de gode bøkene skal nå fram til leserne. Dette skjer ikke av seg selv. Bøkene må formidles. Årets Gullegg-mottaker er ikke bare lidenskapelig opptatt av lesing, men også en fornyer av formidlingssjangeren.

Årets Gullegg-vinner har spilt en aktiv og allsidig rolle som en innovatør innen litteraturformidling i en årrekke. Vinneren er genuint opptatt av at litteraturen skal være demokratisk, og henvender seg til både store og små lesere. Hun har også en unik formidlingsevne, er original, annerledes og nyskapende, ivaretar den muntlige fortellertradisjonen og har evnen til å få alle som lytter til å hyle av latter samtidig som et stort alvor formidles. Hun er uredd og uærbødig. Tidligere har hun blant annet ledet organisasjonen Leser søker bok – nå er hun prosjektleder for Bokåret 2019, for å få hele Norge til å lese. Med sitt feministiske blikk og sine halsbrekkende gjenfortellinger har hun med sitt one woman show gått løs på internasjonale storheter som Karl Ove Knausgård og Jo Nesbø til utsolgt hovedscene på selveste Nationaltheatret.

Henda i været, lang applaus: Årets gulleggvinner er Liv Gulbrandsen!