Wisting blir tv-serie

Nå blir også Jørn Lier Horsts politihelt William Wisting å se på en skjerm nær deg. Og denne gang er det alvor, tror forfatteren.

Det er det norske produksjonsselskapet Cinenord Drama og det danske selskapet Good Company Films som skal  løfte Jørn Lier Horsts bøker om politiførstebetjent William Wisting ut til et enda større publikum.

 

Etter planen skal dette bli en «nordic noir tv-serie» med internasjonal appell. Ifølge Cinenord Drama skal det bli tidløse krimplot i et særpreget norsk landskap med en sterk følelse av årstidene, der Wistings evige utfordring er å bevare sin menneskelighet og empati i en jobb som stadig trekker ham ned i menneskesinnets mørkeste og mest groteske avgrunner.  

 

horstcover–  Wisting vil bli portrettert som en sammensatt dyp karakter som vi kan identifisere oss med og se opp til. En rettsindig, omsorgsfull og erfaren etterforsker. Det handler like mye om hva han gjør med sakene, som hva sakene gjør med ham, sier Silje Hopland Eik, filmprodusent i Cinenord.

 

Har tro på dette

Jørn Lier Horst sier til BOK365 at han har visst om denne avtalen noen måneder og at serien ser ut til å bli realisert denne gangen.

 

– Det er jo ikke første gang jeg gir fra meg filmrettigheter, men tidligere har det strandet på finansiering. Selskapene som er inne nå er solide og har laget store serier og filmer tidligere, så jeg har god tro på at det blir noe av denne gangen.

 

Cinenord, som er det ene selskapet, har tidligere laget blant annet Varg Veum-seriene, mens folkene i det danske selskapet Good Company Films har vært med på å lage blant annet Millennium og både den svenske og britiske versjonen av Walander.

 

jorn_horst

 

Nettverk og økonomi

– Disse selskapene har et bredt og stort internasjonalt nettverk og ikke minst økonomi til å gjennomføre dette, sier Jørn Lier Horst. – Og så må vi ikke glemme at interessen for nordisk krimfilm og krimbøker har vokst de siste årene. Dette er en nyhet som antagelig blir tatt godt imot også i Storbritannia, der de har egne kanaler med nordisk krim.

 

– Hva er viktig for deg når du gir fra deg helten din til andre?

 

– Jeg kommer ikke til å legge meg oppi noe som helst, men jeg står til disposisjon når det gjelder det politifaglige. Det er viktig for meg at det blir skikkelig ivaretatt. Det har ikke alltid vært tilfelle i andre krimserier.

 

– Og hvem skal etter forfatterens mening spille William Wisting?

 

– He he. Det har jeg ingen formening om. Det finnes jo mange norske skuespillere som har både alderen og figuren inne, det eneste jeg insisterer på er at han må være østlending, smiler Jørn Lier Horst.

 

Foto: André Løyning
Foto: André Løyning

 

Budsjett: 90 millioner

Produsent Silje Hopland Eik i Cinenord sier til BOK365 at de nå vil bruke det neste året på manusutvikling og så sannsynligvis gå i gang med produksjonen i 2018.

– Da bør serien være klar for visning i 2019 en gang, sier hun.

Prosjektet har et budsjett på 90 millioner kroner, og skal bli enten seks 90 minutters tv-filmer eller ti episoder såkalte «kommersielle tv-timer», altså ca 50 minutter.