Winter på Kindle-toppen

Janne Stigen Drangsholt (Foto: Tiden)

Janne S. Drangsholts "Ingrid Winters makeløse mismot" er på sjetteplass på Kindles salgsliste i USA.

– Dette er utrolig stas. Jeg lå til og med foran Stephen King på et tidspunkt, sier forfatteren selv, som fremdeles holder Harry Potter og Gerorge Orwell bak seg på salgslisten.

 

Det er den oversatte utgaven av Janne S. Drangsholts første bok som troner på en sjetteplass på Amazons topp 20-liste, blant annet foran Harry Potter og George Orwell.

The Marvelous Misadventures of Ingrid Winter er den engelske tittelen på boken, som kom på norsk i 2015.

 

Kampanje

Samme år kjøpte  den amerikanske giganten Amazon «world rights» til Janne S. Drangsholts første roman om Ingrid Winter direkte fra forlaget Tiden.

På Amazons toppliste: Ingrid Winter

– Meg bekjent er dette første gang noen har kjøpt verdensrettighetene til en norsk roman. Avtalen innebærer at Amazon kan utgi boken i alle formater på alle språk bortsett fra norsk, eller de kan eventuelt videreselge disse rettighetene til andre utgivere verden over. Det er en unik avtale som åpner for omfattende distribusjonsmuligheter av boken, sa forlagssjef Richard Aarø i Tiden den gangen.

Skal vi tolke Kindle-listen, som oppdateres hver time, ser det ut til å ha vært en vellykket satsing. I tillegg til sjetteplassen for generelt salg er boken på andreplass over mestselgende bøker rettet mot kvinner, og den mestselgende humorboken i sin kategori.

Boken lanseres egentlig ikke før 1. mars i USA, så det at den allerede ligger på listen er resultat av en introduksjonskampanje kalt «Kindle first», der kundene kan kjøpe enkelte titler til kampanjepris.

– Den er en av seks bøker som er plukket ut denne måneden, sier Richard Aarø til BOK365.  – At den ble plukket ut til dette er en fjær i hatten og et bevis på at de virkelig satser, sier Aarø.

 

Les også: Ut til hele verden

 

Glad forfatter

Forfatteren selv er naturlig nok glad for salg og interesse i USA.

– Dette er utrolig stas, sier Janne S. Drangsholt til BOK365. – Jeg har fått noen tilbakemeldinger fra Amazon innimellom, og 4. februar var det allerede 80.000 som hadde lastet den ned. Det er jo helt ville tall i forhold til det vi er vant med hjemme.

Hun har også allerede fått tilbakemeldinger fra amerikanske lesere, blant annet fra en dame i Florida som har anbefalt boken til alle hun kjenner.

– Blant dem var også en norsk kvinne, som ikke hadde hørt om bøkene, sier Drangsholt. – Det er jo ekstra gøy at jeg når hjem via USA på den måten, smiler hun.

 

– Les boken med en flaske vin til

Amazons kampanje dekker foruten USA også Storbritannia, Australia og New Zealand, og det har kommet to anmeldelser fra Australia allerede.

– Den ene anbefalte at du drikker en flaske vin mens du leser boken, smiler Drangsholt. – Ingrid Winter er jo en smule nevrotisk, så kanskje det hjelper. Men det som gleder mest – og er veldig rart – er at det sitter folk på den andre siden av jordkloden og får noe ut av det jeg har skrevet om hjemlige forhold. Det at du kan skrive om noe som er så nær deg selv, og nå ut til hele verden med det, er egentlig ganske fantastisk, sier Janne S. Drangsholt.

 

Kaoshumor

Dette skriver Drangsholts forlag Tiden om boken: «Ingrid Winter sitter fast. I huset hun ikke får solgt, i FAU-møter, i jobbkonflikter, i frykten for dørselgere, i et ekteskap som har mistet gnisten, i sin egen hverdagsangst. Bedre blir det ikke når hun ufrivillig blir plukket ut som representant i en jobbdelegasjon til St. Petersburg. Det skal være starten på forskningssamarbeid over landegrensene, men med Ingrid Winters deltagelse utarter det raskt til kaos, trusler om å bli sendt til Sibir og hostesaft som ikke er hva den utgir seg for å være. Men kanskje er en dose kaos akkurat det som trengs når alt har stivnet i et liv?»

 

Les også: Humor i hverdagen

 

The Marvellous Misadventures of Ingrid Winter er også å få i papir- og lydbokutgave, men lanseres altså ikke formelt før 1. mars.

Den andre boken om Ingrid Winter kom i 2016 og har tittelen Winter i verdens rikeste land. Amazon har kjøpt rettighetene til også den, og tittelen blir (selvfølgelig) Winter in Wonderland.

Bøkene om Ingrid Winter er oversatt av Tera Chace, som har oversatt mer enn 25 skandinaviske romaner.

 

Du kan se hele listen her

 

(Forfatterfoto: Ingvild Gjørve)