What does the fox say?

FANGER REV MELLOM PERMER: Andreas Tjernshaugen (Foto: Katrine Gramnæs)

Ja, si det. Men hva Andreas Tjernshaugen i hvert fall vet, er at reven tar pappa-rollen på ramme alvor.

Andreas Tjernshaugen har skrevet om fugler i Meisenes hemmelige liv (2015) og hvaler i Hvaleventyret (2018) og Blåhvalen (2020). Nå er han bokaktuell med Reven – Portrett av et villdyr (Kagge). Hvorfor ble det nettopp reven denne gang?

– To grunner: Reven er av de mest interessante dyrene vi har her i landet, og så er den nær oss. Stort sett overalt i Norge hvor det bor mennesker, er det også rev. De er virkelige villdyr, som er ute på jakt hver natt, og jeg synes folk bør få øynene opp for dramaet i den nære naturen, forteller Andreas Tjernshaugen til BOK365.

God pappa

Noe kun de færreste av oss vet om reven?

– For eksempel at revens pupiller er loddrette sprekker – som i katteøyne. Tunga er derimot myk som på en hund, det har jeg kjent selv da jeg matet tamme rever, forteller Tjernshaugen, og legger til: – Og så er det kanskje ikke alle som vet at revefedre er omsorgsfulle. Hannreven skaffer mat til revemoren mens hun er opptatt med å die og varme valpene nede i hiet. Når valpene vokser til, leker faren med dem og er med på å hente mat til dem mens de lærer å jakte selv. Den aktive farsrollen har reven til felles med ulven, mens hundene våre stort sett har mistet farsinstinktene.

Veldig lekne

Hva overrasket deg mest i arbeidet med boken?

– At revene er så lekne. Det er ikke bare valpene som leker, men voksne rever også. De leker med hverandre, spesielt i paringstiden, og de leker med byttet omtrent som katter. Dessuten kan de terge større dyr som rådyr på en måte som virker utpreget leken.

Blir det en ny dyrebok neste år? Og kan du røpe allerede nå hvilket dyr som vil stå i sentrum da?

– Jeg jobber med et nytt prosjekt, og det har noe med dyr å gjøre, ja! Mer tror jeg ikke jeg skal si ennå.

Tre bokanbefalinger fra Andreas Tjernshaugen:

Hekneveven av Lars Mytting (eller Søsterklokkene da, hvis du ikke har lest den første i serien)

Når landet mørknar av Tore Kvæven. Den er ikke ny, men den er veldig god.

Gyldendals store fugleguide. Det er jo vår!