Waterstones kjøper Foyles

- Sammen vil vi bli sterkere og bedre posisjonert til å beskytte og fremme de fysiske bokhandlere i kampen mot Amazon, sier adm. dir. i Waterstones, James Daunt.

– Vi påtar oss dette ansvaret med stor stolthet og selvtillit, og vil sikre Foyles en fremtid like lys som sin fortid, sier administrende direktør i Waterstones, James Daunt.

Nyheten om at Waterstones har sikret seg den familieeide bokkjeden Foyles, slo ned som en bombe i engelsk bokbransje fredag ettermiddag. Foyles er et av Storbritannias mest kjente bokhandlerdynastier, og kjeden er berømt for sin massive flaggskipbutikk i Charing Cross Road.

– Familien min og jeg er fornøyd med at Foyles går inn i et nytt kapittel, et kapittel som sikrer kjedens fremtid og beskytter dens personlighet. Jeg gleder meg til å være vitne til de spennende tidene fremover, sa styreleder Christopher Foyle i en pressemelding fredag. Det var hans bestefar og grandonkel som grunnla Foyles for hele 115 år siden.

Amazons sirenekall

– Foyles-butikkene blir en del av et selskap som vil både feire Foyles tradisjonelle verdier og rike historie, sier Daunt, som så sitt snitt til å komme med et stikk mot Amazon i pressemeldingen:

– Vi er beæret for å bli betrodd Foyles-butikkene, og ser frem til å samarbeide med de ansatte i Foyles. Sammen vil vi bli sterkere og bedre posisjonert til å beskytte og fremme gleden ved fysiske bokhandlere i kampen mot Amazons nettbutikker, sier Daunt.

Waterstones har kjøpt flaggskipbutikken i Charing Cross Road, samt de tre øvrige London-filialene og butikkene i Bristol, Birmingham og Chelmsford. Prislappen på kjøpet er ukjent.

Paul Currie, nåværende Foyles-sjef er ventet å gå av etter at salget er avsluttet nærmere jul.

Har strevd

Til tross for Foyle-butikkenes sterke posisjon i bokbransjen, har selskapet de siste årene slitt med å øke omsetningen og har opplevd en nedgang i besøkende. I 2017 omsatte Foyles for 26.6 millioner pund, men kom ut med et tap på 89.000 pund. Til sammenlikning hadde Waterstones rekordomsetning i samme år, og gikk 18 millioner pund i overskudd.

Waterstones består av 282 bokhandlere, og er Storbritannias største bokhandlerkjede.

 

(Hovedfoto: BOK365)