Tidenes yngste Booker-nominert

I dag ble kortlisten til Man Booker-prisen offentliggjort, og Daisy Johnsen er med sine 27 år den yngste Booker-nominerte noensinne.

Kortlisten til Man Booker-prisen er klar, og den består av tre forfattere fra Storbritannia, to amerikanere og én kanadisk forfatter.

Forfatterne som er kortlistet til Man Booker-prisen er:

  • Anna Burns: Milkman (Faber)
  • Esi Edugyan: Washington Black (Serpent’s Tail)
  • Daisy Johnson: Everything Under (Jonathan Cape)
  • Rachel Kushner: The Mars Room (Jonathan Cape)
  • Richard Powers: The Overstory (William Heinemann)
  • Robin Robertson: The Long Take (Picador).

Yngste nominerte

Daisy Johnson er den yngste forfatteren noensinne som er kortlistet til Man Booker-prisen. Hun er 27 år gammel. Everything Under er hennes debutroman.

Esi Edugyan er den eneste på listen som også tidligere har blitt kortlistet, da i 2011 for Half-Blood Blues.

– I hver av bøkene er det språket som har hovedrollen. Men på alle andre vis er de svært diversifiserte. Bøkene utforsker en rekke temaer fra ulike tider og steder. Fra Irland til California, i Barbados og i Arktis, omhandler bøkene samfunn som ikke alle har besøkt, men som vi alle kan bli beriket av å stifte kjennskap med, sa Juryformann Kwame Anthony Appiah.

Kunngjøringen av kortlisten fant sted på en pressekonferanse på kontoret til Man Group i London tidligere i dag. På spørsmål hva juryformannen synes om at vinneren kan bli en amerikaner for tredje år på rad, svarte Appiah:

– Om så blir tilfellet så er det fordi det var den beste boken juryen leste. De som leser litterære bøker spør ikke forfatterne om passet deres.

Kårer vinneren i oktober

Andre medlemmer av Booker-juryen er Jacqueline Rose, krimforfatter Val McDermid, kulturkritiker Leo Robsen og forfatter Leanne Shapton.

Forfatterne som er kortlistet vil motta 2.500 pund, og en spesialinnbundet utgave av boken deres. Vinneren vil bli annonsert tirsdag 16. oktober, under en gallamiddag i London’s Guildhall. Vinneren av Man Booker-prisen vil motta 50.000 pund.