Gaiman alternativ Nobel-vinner?

Fire forfattere kan få Den alternative nobelprisen i litteratur. Blant dem er Neil Gaiman og Haruki Murakami.

Som kjent skal ikke den Svenske Akademin dele ut Nobelprisen i litteratur. Men det blir utdeling av en alternativ Nobelpris. Og nå er finalistene utvalgt.

– Jævlig kjedelig

En rekke svenske kulturpersonligheter, hele 101 av dem, har gått sammen og dannet organisasjonen Den Nya Akademien. Organisasjonen består av forfattere, skuespillere, musikere, oversettere og bibliotekarer. Prisen deles ut i protest mot skandalen som har skapt splid i Svenska Akademien.

– Det er en reaksjon på at Svenske Akademien ikke deler ut noen pris i år. Vi syns det er jævlig kjedelig og at verden fortjener en litteraturpris, sa skuespiller Bianca Kronlöf, som er Den Nya Akademiens talsperson.

Bedre spredning

Nominasjonene tidligere i sommer ga noen bange anelser. Utvalget er dels tungt engelskpråklig, dels ekstremt nærsynt. Kun 16 land er representert blant de 47 forfatterne som ble nominerte av svenske bibliotekarer – hvorav 13 fra USA, 12(!) fra Sverige og 7 fra Storbritannia.

Men i den utvalgte kvartetten har man likevel lykkes i å få en god geografisk spredning. De fire finalistene er:

  • Haruki Murakami (Japan)
  • Kim Thúy (Canada)
  • Maryse Condé (France/Guadeloupe)
  • Neil Gaiman (United Kingdom)

Vinneren vil blir utpekt av en firemannsjury 12. oktober. Selve prisutdelingen vil finne sted 9. desember – samme dag som utdelingen av de andre Nobelprisene.

Juryformann er Ann Pålsson, redaktør og frittstående forlegger med mangeårig bakgrunn i Bonnier. De øvrige jurymedlemmene er Lisbeth Larsson, professor i litteraturvitenskap ved Göteborgs universitet, Marianne Steinsaphir, bibliotekar og kulturjournalist og Gunilla Sandin, biblioteksjef og tidligere programsjef for Bokmässan.