Vulgært mange penger til bevaring

Britt Marie Bye (foto: Liv Johanne Helin)

DAGENS SOMMERGJEST: Vi er mange som gleder oss til lanseringen av Britt Marie Byes fotobok «Forlatte hus».

I ti år har fotograf Britt Marie Bye reist rundt for å fange sjelen til forlatte hus. Husene er som levende, tomme museer, spredt over hele landet. Før besøkene har hun søkt gjennom register og historielag, kommet i kontakt med naboer, arvinger og etterlatte. Med dette ønsker hun å få frem hvem menneskene som en gang bodde i husene var, og hvilke historier de etterlot seg.

En del av bildene har hun delt på sin Instagram-konto. Bildene har vakt internasjonal begeistring. Lonley Planet, The Sun, The Daily Mail, The Weather Channel og Newsweek Global er noen av kanalene som har delt bildene fra biblioteket, noe som har resultert i at Britt M. Bye nå har over 100 000 følgere på Instagram.

Den nye boka, Forlatte hus (Utenfor Allfarvei Forlag) inneholder 60 av husene Bye har fotografert. Boka lanseres 1. september, men allerede nå kan du forhåndsbestille et signert eksemplar på nett hos Norli.

– Hvor tilbringer du ferien, Britt? 

Den kommer jeg hovedsakelig til å tilbringe sammen med venner og familie på dugnad i vårt nyinnkjøpte hus fra 1912, i Halden. Heldigvis er det bare 300 meter til havet, slik at det blir mange muligheter for et forfriskende bad

Hva må en god sommerferie inneholde?

Mye bading i havet, og helst med badetemperaturer over 15 grader. Etter tre år i nord har det blitt et stort savn.

Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

Hittil i år har jeg faktisk ikke lest en eneste bok. Jeg har vært litt opptatt av ikke å forstyrre min egen stemme i den skriveprosessen jeg har vært inne i. Nå som min bok er ferdig, har jeg lånt en diger sommerstabel på biblioteket. Jeg liker å lese litt dyster litteratur på lyse sommerdager, så først ut er Tvillingenes dagbok av Agota Kristof.

Hva ville vært tittelen på boken om ditt liv?

«Britt Dritt – en oppvekstroman». Det ville vært en delvis sannferdig beretning om livet i en generisk bygdekommune med en stor overvekt av skog og åkre. Tittelen er for god til ikke å brukes, selv om jeg hadde en fin oppvekst.

Automatisk fraværsmelding eller litt mailsjekking fra stranden?

Med bokutgivelse 1.september blir det nok noe mailsjekking i ferien i år. Så er det jo en viss sjanse for at de fleste som kan tenkes å sende meg en jobbmail, står i kø i Kristiansand dyrepark eller er på hytta med dårlig dekning, i hvert fall har det vært slik under fellesferien.

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

Hjemmelaget marsipankake, norske jordbær og nykvernet kaffe fra vår faste kaffebrenner i Lofoten.

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

Patti Smith! Hun er ikke bare en inspirerende musiker, men også en særdeles dyktig forfatter og fotograf. I det hele tatt et veldig spennende menneske jeg gjerne skulle invitert på mitt marsipankakelag.

Ditt beste ferieminne?

Somrene på Hvaler som barn. Med solbleket hår, barbeinte føtter og gamle, lefsete Donaldblader. Må også trekke frem bryllupsreisen min rundt omkring i Nord-Norge sommeren 2019. Det var en opplevelse for livet.

Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

Jeg vil gjerne gi to! Min forlegger, Veronica Melå i Utenfor Allfarvei Forlag, fortjener definitivt én. Hun gjør en veldig god innsats for å fremme stemmer fra nord, både nye og veletablerte. I tillegg vil jeg gi én til Ragnhild Holmås som har skrevet boka Men du ser ikke syk ut. Jeg mener det er en av de viktigste bøkene som ble utgitt i fjor.

Hvis du fikk være kulturminister for en høst hva er det første du ville gjort?

Jeg ville invitert Patti Smith på marsipankake, selvfølgelig. Hun kan jo ikke si nei til Norges kulturminister! Med kakerester i kurven ville jeg spasert inn hos kringkastningssjefen og bedt NRK inkludere 50 prosent kulturstoff i sportsnyhetene og døpe dem om til «Sport-og kulturnyhetene». Ber på dette punktet statssekretæren min gjøre en avtale om å nedsette et utvalg for å finne et mer velklingende navn på de nye «sport-og kulturnyhetene». Før uken var omme ville jeg bevilget vulgært mange penger til bevaring av gamle forlatte hus, fått mistillitsforslag mot meg og fratrådt ministerposten etter store oppslag i nyhetene.

Hvilken overskrift håper du å se på BOK365 til høsten?

«Stor samling ukjente Edgar Allan Poe-verk funnet innmurt i kjelleren på et gammelt pensjonat i Richmond.»

– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

Har du et favorittord?

Artig at du spør sånn helt ut av det blå, men mitt favorittord er «lorgnett». Det har dessverre vært umulig å inkludere i boken min, selv om jeg har prøvd hardt!