Ville skrive i fryd og glede

Svein Tindberg (Foto: Finn Bakke)

Svein Tindberg ville slippe fantasien løs med Charlie Drømmevandrer-bøkene. Men det hele ble mørkere enn han hadde ønsket.

Svein Tindberg er skuespiller og forfatter, og er til daglig ansatt ved Det norske teatret. I fjor utga han sin første barnebok, første bind i serien om Charlie Drømmevandrer. Denne våren er han aktuell med oppfølgeren.

 

 

Forfatter: Svein Tindberg

Aktuell med: Charlie Drømmevandrer: Sølvdronningens hevn (Kagge).

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

– Etter arbeid med Abrahams barn (Det Norske teatret), med Utafor (Det Norske teatret), og med boka Bibelfortellinger for barn (J M Stenersen) hadde jeg behov for å forsøke å skrive noe der jeg ikke skulle grave meg ned i bakgrunnsstoff, men rett og slett slippe fantasien løs. Jeg ville skrive i fryd og glede. Vel, så tok kanskje boka litt makta fra meg og ble mørkere enn jeg egentlig ønsket

Tre barnebok-favoritter:

Mio, min Mio av Astrid Lindgren, Den uendelige historie av Michael Ende og Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe.

Hvordan jobber du?

– Med bøkene om Charlie Drømmevandrer har jeg vel egentlig jobbet slik jeg som skuespiller jobber med improvisasjon. Jeg har lukket øynene og skrevet det jeg ser, skrevet fort, uten å sensurere underveis. Og når boka så har vært ferdig, ja, da begynner jobben.

Din egen favorittillustrasjon?

– Jeg må jo få lov å si at jeg er svært glad for de illustratørene jeg selv har hatt med meg, Magnus Tindberg i Bibelfortellinger for barn, og Stian Hole, som har laget forsidene til bøkene om Charlie. Ellers blir jeg aldri lei av å se de klassiske illustrasjonene til Feodor Rojankovsky.

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

– Det var nok Oliver Twist. Det er en fantastisk historie. Dickens tør å være større enn virkeligheten. Og som barn får du være med inn i det skumle, det grusomme, det blodig urettferdige – og det går bra til sist.

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

– Kanskje det kunne vært moro å bli kjent med Georg, i Roald Dahls Georgs magiske medisin? Han er en levende gutt som bobler av fantasi. Eller kanskje Josef (han i brønnen) i Bibelen? Han er den minste av de minste, han blir verdens hersker og lærer oss hva tilgivelse er. Josef er drømmetyder, det ville jo vært spennende.

Og hvem ville du helst selv ha vært?

– Jeg vil være Bastian i Den uendelige historie. Jeg vil også fly på ryggen av en drage.

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

– For meg er en god barnebok spennende, den rører, er morsom og den overrasker.

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

– Jeg vil gå på Galtvort og kjempe mot Voldemort med Potter.