– Drømmen er at disse mysteriene vil bevisstgjøre unge lesere, og gjøre dem bedre rustet for ungdomstiden, sier Hanne Kristin Rohde om sin nye barnebokserie, Blålys.
Hanne Kristin Rohde blir et nytt tilskudd til floraen av norske krimforfattere som skriver for barn. Men barnebøkenes verden er ikke ukjent for henne. Hun har tidligere utgitt barnebøkene om Jesperpus og om Kråka. Nå ønsker hun å by på en krimbokserie med aktuelle temaer:
– Inspirasjonen springer ut av rollene som mamma og som politikvinne i 25 år. Mine aktive år i politiet har vist fram samfunnets skyggesider. Jeg lærte blant annet om betydningen av forebyggende arbeid rettet mot barn og unge. Derfor ønsker jeg nå å by på en krimserie med aktuelle temaer som ungene kan snakke med hverandre om og med de voksne om. Drømmen er jo at ved å dukke ned i disse mysteriene, blir den unge leseren bevisstgjort, og står bedre rustet inn i ungdomstiden.
Vil inspirere til refleksjoner
– Jeg kan krim etter 25 år i politiet. Barna får en serie som baserer seg på mye ekthet, selv om det er fiksjon. Det er dagsaktuelle temaer som legger grunnlag for mysteriene, sier Rohde.
De to første bøkene i serien utkommer denne våren, men Rohde forteller at det er mange flere bøker planlagt:
– Jeg har planlagt ni bøker, og siden jeg har sagt det i så mange sammenhenger nå, må jeg klare det. Foreløpig virker det heller ikke tungt. Bare hyggelig, faktisk.
Først ut denne våren er Pyramidemysteriet, som handler om narkotika.
– Hesten til Astrid blir svært syk og det viser seg at den har fått i seg hasj. Dette er en sak som absolutt ville ligget an til henleggelse hos politiet. Derfor er det gøy å la to unge mennesker vise fram etterforskning i enkel bokform, sier Rohde, og forteller at bøkene som følger har deling av nudes, blikking, mobbing og dyrevern som tema.
Men bokserien har også et annet aspekt ved seg:
– Mange barn er redde for å være eller bli oppfattet som annerledes. Minst like mange drømmer om å få til noe, for ikke å glemme viktigheten av å ha minst én god venn. Jeg var ikke noe unntak. Det er heller ikke bokas Astrid, som er en helt vanlig jente. Allerede i første kapittel ser hun små blå lys, og forstår etter hvert at dette er noe uforklart. Hvordan forholder hun seg til sin annerledeshet? Jeg ønsker gjennom Blålysserien å gi de unge leserne inspirasjon til små og store refleksjoner, fantasier og undring – og tro på at annerledeshet er en styrke.
Rohde forteller at ideene til bøkene har kommet til henne av seg selv:
– Fortellingene ramler ned i hodet, bokstavelig talt. Mysteriet med det forbudte bildet, som kommer i mars, er et svært godt eksempel på hvordan en idé oppstår: Jeg stod i ekspertpanelet i TV2s Åsted Norge og temaet var deling av nakenbilder i ungdomsmiljøene, og hva som skjer når du som ung mister kontrollen på et slikt bilde av deg selv. Da jeg satt i bilen på vei hjem skjønte jeg at her har jeg en bok. Og så ble det sånn.
Kindereggserie
– Jeg forsøker alltid å være i min hovedperson når jeg skriver, sier Rohde. Og det er klart at det har sine utfordringer når hovedpersonen nå er en jente i 8. klasse:
– Det sier seg selv at det er lettere å være Wilma Lind, 38 år, enn Astrid, som går i 8. klasse. Jeg jobber mye med å gjøre meg selv ung, for å si det sånn. En morsom og akrobatisk øvelse.
Hun sier at den nye serien er som et kinderegg:
– Leserne får små aldersaktuelle mysterier, en lett spiritualitet i hovedpersonen og kjærligheten til relasjoner. Det er mitt ønske at barna skal bli glade, føle spenning og utvikle sin undringskompetanse langsetter sidene i bøkene.
– Hvilke bøker leste du helst selv som barn? Var det etterforskning som interesserte deg da du var liten også?
– Her har det vært krim, ja. Bobseybarna, Frøken Detektiv, Agatha Christie. Jeg har lest krim, sett krim på tv, jobbet med krim og skriver krim. Heldigvis er jeg ikke kriminell.