Viestads kokebok nominert til årets beste kokebok

En hyllest til grønnsakene: Andreas Viestad jubler over at "Ekte grønn mat" kan bli årets aller beste kokebok i 2023. Foto: Mette Randem

Norli arrangerer Kokebokprisen for 16. gang.

Vinneren kåres 9. november i bokhandelens lokaler i Universitetsgata.

«Årets fem nominerte holder alle et høyt kvalitetsmessig nivå og tilfredsstiller et bredt sett av kriterier,» skriver Norli på sine sider. Under arrangementet vil alle de fem finalistene og representanter fra mat- og drikkebransjen i Norge være tilstede.

Andreas Viestads kokebok Ekte grønn mat, er blant de nominerte. For Viestad er Ekte grønn mat en hyllest til nettopp grønnsakene.

– Det er utrolig kult å bli nominert. Jeg håper boka havner under juletreet til mange grønnsakselskere, men også under treet til skeptikere som kan la seg overbevise av skikkelig digg mat, sier Andreas Viestad og legger til:

Mange er litt late

– Jeg ville skrive en bok med perspektivet til en som elsker grønnsaker. For uansett hvor mye du elsker kjøtt og fisk, så blir maten bedre og mer spennende hvis vi spiser mer grønt. Enten som hele grønne måltider, eller som tilbehør. Kanskje er løsningen for mange å spise varierte grønnsaksbaserte retter og litt mindre porsjoner kjøtt og fisk?

Mens kjøtt og fisk stort sett er muskler, er «grønnsaker» både knoller og røtter, gress, bær og frukt. Ifølge Viestad handler det om å bruke like mye energi og kjærlighet på tilberedelsen.

– Jeg tror mange er litt late i møte med grønnsaker. Det som er kult med grønnsaker fra et kokkefaglig perspektiv, er at det er så mange ulike ting. Grønnsaker har potensial til å åpne en stor spiselig verden, sier Andreas Viestad.

Alle nominerte til Norli sin Kokebokliste 2023

Golalah Abbasi, Golalahs Matreise, Bonnier Norsk Forlag

Forfatteren presenterer seg som en «helt vanlig kurdisk dame som elsker å lage mat». Abbasi kom til Norge som flyktning i 1998, og 25 år senere gir hun oss «en lekker bok full av spennende krydder, fargesterke bilder, enkle oppskrifter og fristende retter,» ifølge Norli.

«I sin debut som kokebokforfatter evner Golalah Abbasi å formidle sin kjærlighet til Midtøstens kjøkken til oss nordmenn,» skriver Norli om nominasjonen.

Christopher Haatuft, Bra Kokt, Gyldendal Norsk Forlag

Dette er historien om pønkeren som endte opp med Michelinstjerne, en beretning om suksess og fiasko, blodslit, rusmidler og ramsalte historier fra restaurantkjøkkener verden rundt.

«Men det er også en velskreven kokebok, med oppskrifter som vil treffe matentusiastene midt i hjertet. Bra kokt er dessuten en utgivelse som gjør stas på et yrke som sliter med lav status og manglende rekruttering,» står det om nominasjonen.

Andreas Offenberg og Fredrikke Gullbekk, Det Serveres, Frisk Forlag

Den røde tråden i denne kokeboken er tre-retters menyer for fire årstider, «med innbydende bilder og spennende oppskrifter som er godt forklart,» står det.

 

Forfatterne har konsentrert seg om festmaten, måltidene du skal dele med andre. Her er retter som gjerne inkluderer østers, sjøkreps og fylt fjellørret med bakt paprika og fennikel, og passende drikkevarer.

«Her får du all kunnskapen en god vert må ha.»

 Andreas Viestad, Ekte Grønn Mat, Cappelen Damm

«Andreas Viestad har produsert en imponerende rekke kokebøker, og Ekte grønn mat er blant hans aller beste,» heter det i anmeldelsen.

Boken har grønt som den røde tråden, med oppskrifter som for eksempel kun inkluderer grønnsaker og urter på tallerkenen. Boken gir også tips til praktiske råd om dyrking, «viktigere og viktigere kunnskap i en verden der selvforsyning er noe flere og flere er opptatt av.»

Sarita Sehjpal, Saritas Indiske kjøkken, J. M. Stenersens forlag

Sarita Sehjpal er restauranteier, kokk og produsent av indisk ferdigmat.

«Nordmenn har virkelig omfavnet indisk mat, men de fleste av oss nøler med å sette den på menyen hjemme,» heter det.

«Sehjpal senker denne terskelen betraktelig med sin andre kokebok. Oppskriftene er nøyaktige, enkle og godt forklart. Gi deg selv to timer i eget kjøkken, og du kan servere en nydelig pork vindaloo!»