De nominerte til Bokhandlerprisen

Ti av årets bøker er nå kommet gjennom nåløyet. – Vi har dyktige bokhandlere over hele landet som leser mye, derfor er det spesielt hyggelig å få presentere bøkene de trekker frem som årets aller beste, sier Anne Schiøtz, direktør i Bokhandlerforeningen. – I alt har bokhandlerne gitt sin stemme til 150 ulike titler.

Bokhandlerprisen er antagelig den gjeveste av bokprisene her hjemme. Det er ansatte i bokhandel som nominerer bøker, av forslagene er det de ti mest foreslått som går videre til uravstemning for å kåre en vinner. Vinneren kåres 14. november.

Her er årets nominerte:

Nominerte til Bokhandlerprisen 2023

 Nadia Ansar, «Min skam», Cappelen Damm

Frode Grytten, «Den dagen Nils Vik døde», Forlaget Oktober

Vigdis Hjorth, «Gjentakelsen», Cappelen Damm

Oliver Lovrenski, «Da vi var yngre», Aschehoug

Lars Mytting, «Skråpånatta», Gyldendal

Maria Parr, «Oskar og eg», Samlaget

Siri Pettersen, «Sølvstrupen», Gyldendal

Tore Renberg, «Lungeflyteprøven», Forlaget Oktober

Simon Stranger, «Museum for mordere og redningsmenn», Aschehoug

Anne Sverdrup-Thygeson, «Skogen», Kagge

(Listen er sortert i alfabetisk rekkefølge etter etternavn)

 

Noen hovedpunkter

  • Tidenes yngste nominerte: Oliver Lovrenski (19) kom i høst ut med sin første roman, «Da vi var yngre», som har tatt både leserne og bokhandlere med storm. Han er en av årets to nominerte debutanter. Den andre er debutanten er Nadia Ansar, som er nominert for boken «Min skam».
  • Nominert aller flest ganger. Tore Renberg er den forfatteren som er nominert aller flest ganger. «Lungeflyteprøven» er den 7. boken han er nominert for. Han har også vunnet Bokhandlerprisen to ganger tidligere for bøkene «Charlotte Isabel Hansen» (2008) og «Tollak til Ingeborg» (2020). Siri Pettersen er også en kjær forfatter for mange, ungdomsboken «Sølvstrupen» er den 6. boken hun er nominert for.
  • Barnebok: Maria Parr er nominert for barneboken «Oskar og eg». Og som Maria Parr selv kommenterer: – Dette er veldig stas! Og hjarte gjer eit ekstra sprett fordi eg blir så glad kvar gong barnebøker på heilt sjølvsagt vis er med i samtalen om litteraturen vår.
  • Nynorsk: Listen har to bøker på nynorsk. I tillegg til Maria Parrs bok, finner vi også Frode Grytten. Han er nominert for boken «Den dagen Nils Vik døde».
  • Kan bli en gjenganger: På lista over årets nominerte, er det 4 forfattere som har fått Bokhandlerprisen tidligere: I tillegg til over nevnte Tore Renberg, finner vi Lars Mytting som vant Bokhandlerprisen i 2014 for boken «Svøm med dem som drukner». I år er han nominert for «Skråpånatta», tredje og siste bind i Heknetrilogien. Dermed har alle bøkene i denne triologien blitt nominert til Bokhandlerprisen.  Vigdis Hjort er i år nominert for boken «Gjentakelsen». I 2016 vant hun Bokhandlerprisen for «Arv og miljø». Simon Stranger vant Bokhandlerprisen i 2018 for boken «Leksikon om lys og mørke».
  • Nominert for første gang; I tillegg til de to debutantene, finner vi Anne Sverdrup-Thygeson som er nominert for første gang.  Hvis hennes bok «Skogen», går av med seieren, er det andre gang på tre år at Bokhandlerprisen går til en sakprosabok.