– Vi er å regne med

ALL GRUNN TIL Å SMILE: Anne Iversen t.v.) og Elizabeth Sellevold.

– Vi har en veldig bred liste med høydepunkter i alle sjangere, mener informasjonssjef Anne Iversen og forlagssjef Elizabeth Sellevold i Vigmostad & Bjørke.

– Den norske bokhøsten er alltid veldig spennende, og det er en beinhard konkurranse. Men vi skal hevde oss. Vi er kanskje fremdeles en outsider, men denne høstlisten viser at vi er å regne med, sier Anne Iversen, og legger til:

– Vi skal utgi bøker som betyr noe, ikke bare bøker som vekker oppsikt, men bøker som også beveger samfunnet.

En slik bok er Monica Flatabøs En sånn jente en dokumentar om voldtekt. Kopseng-saken går som en rød tråd gjennom boken, men leseren får også innblikk i Hemsedal-saken og et miljø på Østlandet hvor jenter blir utnyttet på det groveste.

– Dette er en viktig bok, sier Elizabeth Sellevold. – Alle som har noe med barn og unge å gjøre bør lese denne. Den viser at ungdom ikke alltid vet hvor grensen går. Også gutter kan havne i ulykken når de blir anmeldt for noe de ikke visste var ulovlig.

Monica Flatabø arbeider til daglig som featurejournalist i VGs lørdagsmagasin, hvor hun har skrevet flere saker om nettopp Kopseng- og Hemsedal-saken

– Dette er en folkeopplysningsbok. Flatabø skriver like godt som Åsne Seierstad, og hun skriver deskriptivt og detaljert så man skal forstå hvor ille dette er, sier Sellevold.

 

Norgeshistorie og kjendiser

Et annet høydepunkt i Vigmostad & Bjørke-katalogen er Norske ødegårder – som Iversen og Sellevold tror er en bok mange vil falle for:

– Dette er en unik og original bok fra vår felles norgeshistorie. Det er gode fortellinger knyttet opp til de forlatte gårdene, og vi håper denne boken kan bli «juvelen i kronen» på årets høstliste.

I Norske ødegårder tar forfatter Øystein Morten og fotograf Pål Hermansen oss med til forlatte gårder over hele Norge, og gjennom tekst og bilder blir får leseren et glimt inn i fortidens liv.

– Det er et vindu mot Norges historie, hvilke verdier vi har tapt og hvilke endringer samfunnet har vært gjennom.

Atskillig nyere historie står også på tapetet. Blant annet trekker Sellevold og Iversen frem bøkene til Iron Maiden-vokalist Bruce Dickinson og Vendela Kirsebom som spennende biografier denne høsten.

– Vendela er en person mange er nysgjerrig på, og hun deler mye fra livet sitt og har mange spennende anekdoter. Forfatteren, Anne Gunn Halvorsen, gjør dette til en leseverdig bok, sier Sellevold.

Bruce Dickinsons What does this button do? er en memoar med historier fra et rockeliv, fra Dickinsons barndom, gjennom de tredve årene med Maiden, og om hans kamp mot kreften.

 

Debutanter og gamle travere

Innenfor skjønnlitteraturen trekker Sellevold og Iversen frem en debutant som høstens høydepunkt: Tove Braathens Alle disse dagene.

– En spesiell bok, skrevet av en 65 år gammel debutant. Det er en bok med et budskap, men den er også morsom, sier Sellevold.

 

Det blir gjensyn med flere kjente forfattere denne høsten. Blant annet Victoria Hislops Postkort fra Hellas allerede lansert.

– Hislop var enerådende på feltet etter Øya, men de siste årene har hun fått mange konkurrenter. Men kjærligheten til Hellas, som hun deler med mange nordmenn, bidrar til at hun fremdeles er en av de største.

Postkort fra Hellas er på mange vis en kjærlighetserklæring til Hellas:

– Den nye boka er en hyllest til Hellas – selv om de opplever store problemer nå. Hislop tar opp hva som fungerer og hva som ikke gjør det, og legger ikke skjul på hvor desillusjonert ungdommen er. Samtidig har hun med varmen, kulturen og maten.

 

Bøker for SKAM-generasjonen

Monika Steinholm markerte seg med Fuck verden og Nærmere kommer vi ikke som en stemme å regne med i ungdomslitteraturen. Med den høstaktuelle Under snøen avslutter hun trilogien om firkløveret Gunn, Niklas, Jens og Edor.

– Steinholm er bedre enn hva folk flest har fått med seg, sier Sellevold.

V&B kan også presentere en ungdomsbokdebutant med en handling lagt til kaldere strøk. I Camilla Sandmos Kan vi bare late som er det kunstløp og hockeykøller, overambisiøse foreldre og den første kjærligheten som står i sentrum.

– Dette er nære og såre historier, for SKAM-generasjonen, sier Iversen, om de to bøkene.

Innenfor ungdomssegmentet ser vi også en avslutning på flere serier. Denne høsten utkommer siste bok i både Night School, The Selection og Kaptein Supertruse. Men én bok vi neppe har sett for siste gang er Guinness rekordbok. Dette er Vigmostad & Bjørkes bestselger hvert år. Denne høsten blir neppe noe unntak, skal vi tro Anne Iversen:

– Det er utrolig at boken står seg så godt i 2017. Det er en bok de aller fleste liker, og mange blar i gjennom romjula.