Gjenbrukssamfunn

- Jeg ville vise et samfunn som kunne fungere basert på at nesten alt gjenbrukes, sier Elin Unstad om sin debutungdomsbok, "Vega".

Elin Viktoria Unstad har elsket å skrive så lenge hun kan huske, og endelig debuterer hun som ungdomsbokforfatter. Vega (Cappelen Damm) er en actionfylt roman om sytten år gamle Vega, og livet i Nyhåp etter at Energikrisen ødela nesten alt. Dette er en actionbok om et gjenbrukssamfunn, og det er nettopp actionfylte ungdomsbøker hun selv liker – særlig bøkene om Harry Potter.

 

 

Forfatter: Elin Viktoria Unstad

Aktuell med: Vega. Kampen for en ny verden (Cappelen Damm)

 

 

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

Ideen startet med et ord: gjenbruk. Jeg ville vise et samfunn som kunne fungere basert på at nesten alt gjenbrukes. Du bytter klærne inn i nye når det trengs. Du bytter bøker inn i andre. Samfunnet i boken har veldig lite ressurser og derfor er dette gjenbruket ekstra viktig. Mens jeg jobbet med boken ble et annet spørsmål enda mer sentralt: Hvordan organiserer man et samfunn hvor man har så få ressurser?

Et viktig poeng er også at boken er skrevet for å være spennende. Jeg håper leseren sitter på kanten av sofaen eller stolen, og ikke klarer å legge den fra seg.

Tre barnebok-favoritter:

Narnia-serien av C.S. Lewis. Denne ble leste pappa flere ganger for meg når jeg var barn.

Harry Potter-serien av J.K. Rowling. Fantastisk god. Jeg kommer ikke utenom den, selv om jeg ikke var et barn lenger når den kom.

Papirfly av Liv Gulbrandsen. Det er en ungdomsroman jeg leste nå i sommer. Morsom og alvorlig på samme tid.

Sjekk ut:

Jeg vil anbefale Galderstjerna av Asbjørn Rydland. Veldig spennende fantasy for ungdom, satt i en dataspillverden og med norrøne elementer.

Hvordan jobber du?

Jeg jobber jevnt og trutt. Jeg setter meg ned for å jobbe med laptopen hver dag jeg har tid. Ikke bare på hverdager, også i helger og ferier. Ikke bare på skrivebordet, også på kjøkkenbordet, i senga, i sofaen.

Vega startet som en ide, så et førsteutkast som var mye mindre bra enn jeg innbilte meg. Deretter skrev jeg det på nytt flere ganger, og endret og flikket og pusset.

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Heksene av Roald Dahl. Den er vidunderlig ekkel. At heksene kan være hvor som helst, hvem som helst, og vil gjøre barn om til mus. Den gjorde et stort inntrykk på meg.

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

Aslan fra Narnia-serien. Hvem har ikke lyst til å snakke med en løve? For ikke å snakke om en løve med så mye viktig å si. Jeg husker følelsen av han som varm og god.

Og hvem ville du helst selv ha vært?

Percy Jackson, for tenk så kult å oppdage at en av foreldrene dine er en gud eller gudinne. Jeg har alltid vært fascinert av gresk mytologi, laget et eget leksikon om det som barn.

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

Fantasi. Massevis av herlig fantasi som barn og ungdom kan fortsette å fantasere videre på. Historier som gjør dem nysgjerrige, som gjør at de tenker på nye måter. Og at de ønsker å lese mer.

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

Eventyr med Harry Potter. Jeg elsker den serien, har lest den flere ganger og vil gjerne hoppe inn mellom boksidene der. Tenk å sitte under himmelen i den magiske salen og vente på å bli sortert inn i et av husene.

 

Hovedfoto: Anne Marte Mundal