Veteraner blomstrer ennå hos Oktober

VETERAN PÅ TREFF: Dag Solstad kommer med den tredje boka om Bjørn Hansen.

Mange fra oppstartsårene er ennå aktive og de ansatte Oktober er fornøyde med høstlista.

– Det er 50 år siden oktober startet, og 40 år siden Geir Berdal gjorde det om til et rent skjønnlitterært forlag, med det ubeskjedne mål om å være størst og best, sa forlagssjef Ingeri Engelstad.

– Høstlisten er helt fantastisk. Den inneholder 18 romaner, 2 novellesamlinger, 2 debutanter, filmmanus, 7 sakprosabøker, 2 diktsamlinger og ett sakprosadikt, sa markedssjef Ellen Hogsnes.

Sistnevnte i denne listen er altså Eilert Sundt-tilstanden av Espen Stueland.

– Dette er en lyrisk historieleksjon du aldri har lest maken til, sa Hogsnes om denne utgivelsen. Hun trakk også frem Torgeir Rebolledo Pedersens nye diktsamling, Dag Johan Haugeruds filmmanus Barn og Frode Gryttens Landet bortanfor landet. Område 51 som spennende utgivelser denne høsten.

– Diktene i denne samlingen er en av det et musikalsk samarveid med Morten Qvenlid. Boken ble til som et bestillingsverk til Kongsberg jazzfestival i 2017, og blir denne høsten utgitt både som bok og som plate, sa Hognsnes.

Askildsen blir 90 år

Oktober har flere jubilanter blant forfatterne sine denne høsten. Blant annet fyller Kjell Askildsen 90 år, og det markeres selvsagt med en utgivelse:

– I Et deilig sted har forlaget invitert lesere til å velge én novelle fra forfatterskapet. Hver

NY BOK: Hanne Ørstavik Foto Linda B. Engelberth/Oktober

novelle er også ledsaget av en begrunnelse for valget. Blant de inviterte leserne er blant andre Dag Solstad, Per Petterson, Helle Helle, Linn Ullmann og Hanne Ørstavik.

Sistnevnte forfatter har også noe å feire denne høsten, nemlig 25 år som forfatter.

– Ørstavik er en tydelig og modig forfatter, som har markert seg her og i utlandet. Roman. Milano er en roman om kunst, og en vakker kjærlighetshistorie.

 

1,3 millioner Ragde

Anne B. Ragdes Berlinerpoplene feirer 15 år i år og Bøkene har solgt i 1,3 millioner eksemplarer samlet i Norge, og er solgt til 23 språk. I utlandet er hun blitt sammenliknet med Elena Ferrante. Nå kommer den sjette, og aller siste, boken om Neshov-folket, Datteren.

Det er også ti år siden Knausgårds Min kamp utkom.

– Han har siden den gang blitt en litterær superstjenene. Denne høsten er han aktuell med et essay, Fuglene under himmelen.

IBSEN NOR

– Ibsen Nor er et unikt samarbeid mellom forlagene Rosinante i Danmark, Natur & Kultur i Sverige og Oktober i Norge. NOR ønsker å fremme den gode litteraturen på tvers av landegrensene, og har fått sitt navn fra forbokstavene til forlagene. Hvert forlag invitert forfattere til å la seg inspirere av Henrik Ibsens dramaer.

I Norge er det Vigdis Hjorth som utkommer med boken Henrik Falk, fritt etter Ibsens Hedda Gabler.

– Hjorth er god på å skildre menneskers dårskap. Romanen utforsker hva som gjør livet stort, og vi kan glede oss til en lesefest.

Det danske bidraget kommer fra Merete Pryds Helle, og heter Nora.

– Helle har latt seg inspirere av Nora i Et dukkehjem, i en goodread roman. Vi følger Noras barndom, ungdom og et ekteskap.

Det svenske bidraget kommer fra Klas Östergren:

– Klas Östergren løfter frem Hilde Wangel, og ut av Ibsens dramaer. Han er en av Sveriges fremste forfattere, som også har oversatt samtlige av Ibsens tolv samtidsdramaer til svensk.

Oppfølgere

Det er også duket for oppfølgere, og etterlengtede bøker fra forfattere. Blant annet fra Thorvald Steen.

Det siste fotografiet er en roman om forakt, skam, hemmelighold og stridslyst. Det er en frittstående oppfølger til Det hvite badehuset, forteller Hogsnes.

Nina Lykke kommer også med ny roman.

– Hittil er Nei og atter nei solgt i 56.000 eksemplarer, og mange har ventet på ny bok. Den får de endelig i oktober. I Full spredning. En legeroman handler om selvinnsiktens forbannelser, og forfatteren flytter grensene for hva en legeroman kan være.

– Fastlege Elin bor på kontoret når romanen begynner, og hun har en eneste venn, nemlig skjelettet Tore, sa Lykke selv.

En annen etterlengtet bok er Marie Auberts andre bok, Voksne mennesker.

– Aubert ble kalt et litterært fenomen da hun utga novellesamlingen Kan jeg bli med deg hjem i 2016. Nå utga hun sin første roman i juli, til fantastiske anmeldelser. Boken er allerede blitt en skikkelig snakkis, og er trykket i 10.000 eksemplarer og solgt til fire land.

Veteranene

Ingen Oktober-høst uten veteranene. Blant andre Edvard Hoem.

– Hoem har tatt leserne med storm med bøkene om slåttekaren, forteller Hogsnes. Nå kommer det en ny roman om Hoems forfedre.

Felemakeren og døtrene hans er fortellingen om Lars Hoem, han er grandonkelen til Serianna, som blir gift med Knut Hansen Nesje, kjent som slåttekaren i Edvard Hoems slektskrønike. Vi følger ham ut i Europa mens Napoleonskrigen herjer. Det handler om livet ute, og livet hjemme. Om store Europa og lille Norge.

Dag Solstad er aktuell med Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen.

– Det er en stor begivenhet når Solstad kommer med ny roman, og med denne boken blir trilogien om kemneren fra Kongsberg stående som et av Solstads hovedverk, sa Hogsnes, og la til:

– Solstad har siden debuten i 1965 vært med på å definere norsk litteratur og den norske litterære offentligheten. Bøkene hans er solgt til 40 språk, og han har hatt et stort internasjonalt gjennombrudd de siste årene.